Pařížští taxikáři pokračují ve stávce, blokují hlavní příjezdové tahy do města

Ve Francii se dnes znovu stávkuje. Taxikáři už od šesté hodiny ranní blokují hlavní přístupové dálnice do Paříže, protesty narušují dopravu ale i v dalších městech, například v Marseille, Toulouse nebo Lille. Stávka ve francouzské metropoli by měla trvat celý den a může pokračovat i v dalších dnech. Zatím organizátoři požádali o její prodloužení do zítřka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protest řidičů taxi v Paříži

Protest řidičů taxi v Paříži | Zdroj: Reuters

Oblast kolem Port Maillot, kudy jezdí řidiči do Paříže ze západu, je zcela neprůjezdná. Výrazně ochromen je také okruh kolem města.

Policisté radí řidičům, aby se pokusili do Paříže dostat jiným způsobem. Složitá je také doprava v okolí letišť Charlese de Gaulla a Orly.

Do Paříže navíc přes noc přijela řada taxikářů z jiných částí Francie i Evropy. Blokádu svých kolegů tak podpořili například řidiči taxislužby z Nice nebo Bordeaux, ale také z Belgie či Španělska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Doprava ve francouzských městech kolabuje. Stávkujícím taxikářům se nelíbí provoz konkurenčních služeb bez licence. Více zpravodaj Jan Šmíd

Zatím se ale situace nevyhrotila tak, jako když včera létaly vzduchem hořící pneumatiky. Během dne se navíc doprava na silnicích zlepšila.

Taxikáři protestují proti levnějším konkurenčním společnostem, jako je například americký Uber, které nemají licenci, a chtějí, aby vláda cenu za licenci snížila. Premiér Manuel Valls včera přijal představitele odborů a volal po uklidnění situace.

K prodloužení stávky se odbory rozhodly poté, co je jednání s premiérem neuspokojilo. Ještě ve večerních hodinách bylo v pařížských ulicích několik stovek taxíků. Policisté zadrželi během protestů několik desítek lidí.

Společnost Uber už byla odsouzena k pokutě 1,2 milionu eur, peníze má dostat právě asociace taxikářů. To by mohlo stávku zkrátit.

Jan Šmíd Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme