Na Vysočině zkoušejí takzvaní 'šmejdi' nové praktiky. Zboží nabízejí v supermarketech

Takzvaní "šmejdi" na Vysočině zkoušejí nové praktiky. Na krátkou dobu si zřizují prodejní stánky přímo v supermarketech. Hned za pokladnami si odchytávají hlavně seniory a nabízejí jim předražené masážní polštářky. Aby byla nabídka ještě lákavější, nechávají seniory losovat. Už byli takto v Jihlavě i v Třebíči.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkoviště u hypermarketu Albert

Parkoviště u hypermarketu Albert | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Prodejci používají podobné obchodní praktiky jako na předváděcích akcích. Seniory nechávají losovat, každý vyhrává slevu 6000 korun, přičemž jim tvrdí, že pár před nimi vyhrál pouze 200 korun.

Potom jim prodají masážní polštářek za 6990, který je i za tuto cenu mnohonásobně předražený. Podobné výrobky se totiž běžně v obchodní síti prodávají řádově za stokoruny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Takzvaní ‚šmejdi‘ zkoušejí na Vysočině nové praktiky. Natáčel o tom Michal Malý

„Táhnul jsem a opravdu sleva 6000 korun. Slečna říkala, že to ani není možné a obě mi gratulovaly ke skvělé výhře a objímaly mě,“ popsal jeden ze zákazníků.

S masážními polštářky hypermarkety objíždí společnost Globe Holding Group, s. r. o., na kterou Česká obchodní inspekce obdržela v uplynulých dvou letech několik podnětů od spotřebitelů. Je to bývalá HOT product, známá z předváděcích akcí. Sídlí v Praze na virtuální adrese společně s 350 dalšími firmami. Telefon nikdo nebere.

'Jen brigáda'

Českému rozhlasu se podařilo kontaktovat jednu z hostesek, která polštářky prodávala. Firma si ji prý najala jen na akci v Třebíči. Prý takto objíždí všechny supermarkety, v každém městě zůstávají maximálně tři dny a najímají si vždy nové lidi.

„Byla to jen brigáda. Odpověděla jsem na inzerát,“ říká slečna Michaela.

Cena za masážní polštářek jí prý nadsazená nepřišla: „Těžko říct, v tom já se tak dobře nevyznám, jaké jsou všechny druhy polštářků.“

O tom, že si každý zákazník vytáhnul slevu 6000 korun, ale věděla: „To jsem věděla, taky jsem tam nepracovala dlouho.“

V Třebíči během prodejní akce zasahovali po telefonickém oznámení i strážníci městské policie. Podle mluvčí Lucie Šerkové měli však ruce svázané:

„Udělali kontrolu, zjistili, že mají povoleno prodávat v daném místě, takže nemohli udělat nic jiného než místo opustit.“

Společnost Ahold, která provozuje hypermarkety Albert, přislíbila, že vše prošetří.

Michal Malý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme