Finanční úřady po kontrolách firem z daňových rájů loni vybraly navíc 50 milionů korun

Stále neubývá českých firem, jejichž vlastníci sídlí v daňových rájích. Proto se na ně zaměřuje finanční správa. Loni proběhla celorepubliková akce, v rámci které provedly finanční úřady u českých firem desítky šetření, zaměřených na vazby a transakce se subjekty v daňových rájích. Výsledkem akce bylo dodatečné doměření daně z příjmů v částce 50 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze - české bankovky

Peníze - české bankovky | Foto: Ladislav Bába

Proti ukrývání vlastníků firem v daňových rájích bojuje stále více zemí, díky tomu v poslední době začaly fungovat mezinárodní dohody nebo smlouvy, které míří právě proti úniku daní. Česko má v souvislosti s rozšiřující se mezinárodní spoluprací aktuálně uzavřené mezinárodní smlouvy i se státy, které jsou považovány za daňové ráje.

Finanční úřady si díky tomu můžou třeba ověřit údaje prostřednictvím mezinárodní výměny informací v systému Smluv o zamezení dvojího zdanění. Ty má Česká republika například s Kyprem, Panamou nebo Lichtenštejnskem.

Možnost ověřit si zjištěné informace vyplývá i z Dohod o výměně informací v daňových záležitostech, kdy úřady mohou požádat o poskytnutí informací například Britské Panenské ostrovy, Bahamské ostrovy, ostrov Man nebo Jersey.

Čeští kontroloři mohou využít také Úmluvu o vzájemné správní pomoci v daňových záležitostech. K ní přistoupilo už 90 států světa. Například také Mauricius nebo Seychelly.

Kontroly budou pokračovat i letos

Podle české Finanční správy bude kontrolní činnost v této oblasti pokračovat i v letošním roce, a to i s ohledem na skutečnost, že počet českých společností, které mají své vlastníky v daňových rájích, neklesá.

„Zároveň se však zvyšuje počet daňových jurisdikcí, které se zapojily do systému mezinárodní výměny informací a Finanční správa tak získává stále lepší a rychlejší přístup k informacím, umožňujícím správné zjištění a stanovení daně,“ uvádí FS v tiskové zprávě.

Podle nedávných informací společnosti Bisnode má 13 a půl tisíce českých společností vlastníka se sídlem v daňovém ráji. Majitelé z takzvaných daňových rájů kontrolují přes 3 procenta českých firem, a do jejich základního kapitálu investovali téměř 417 miliard korun.

Mezi oblíbené patří Nizozemsko, Seychely, Kypr a Malta. Z relativního pohledu byl největší zájem o Marshallovy ostrovy nebo Belize.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme