Potrubí v pražských Letňanech bude kvůli legionelle vydezinfikováno

Potrubí v okolí domu v Příborské ulici v pražských Letňanech, kde hygienici zjistili bakterii legionella, bude Pražská teplárenská v příštích dnech dezinfikovat. Lidé z postižené oblasti by si neměli sprchovat hlavu teplou vodou. Studenou vodu mohou používat bez omezení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Voda v umyvadle

Voda v umyvadle | Foto: Fotobanka stock.xchng

"Výskyt bakterie byl hygienickou stanicí zjištěn ve vnitřních rozvodech teplé vody na zařízení odběratele, nikoliv v předávací stanici Pražské teplárenské," uvedla firma v tiskové zprávě. Ve spolupráci s hygieniky nechá rozvody předávací stanice, na kterou je tento dům napojený, dezinfikovat.

Dezinfekce se dotkne domů čp. 508 - 513 v Bukovecké ulici, čp. 488 - 499 v Chlebovické, čp. 520 a 521 v Dobratické, čp. 514 - 524 v Příborské a čp. 516 v Tupolevově ulici.

Obyvatelé části letňanského sídliště se nesmí sprchovat a mýt si vodou obličej. Bakterie se do těla dostává dýchacím ústrojím a může vyvolat zápal plic.

Voda, ve které je desetkrát víc bakterií, než je povoleno, se ale dá bez problémů používat třeba na mytí nádobí a studená i pít. Bakterie je jen v teplé vodě.

„Lidé by měli vodu odtáčet, vyčistit si kohoutky, perlátory, sprchové hlavice. Mohou si je případně vydezinfikovat. A pokud jsou hodně staré, opotřebené a zarezlé, tak je doporučujeme vyměnit. Nic víc teď dělat nemohou,“ radí Matěj Čermák, vedoucí oddělení hygieny vody pražské hygienické stanice.

Legionella se obvykle množí ve špatně konstruovaných nebo nedostatečně udržovaných rozvodech teplé vody. Na rozdíl od běžných vodních mikroorganismů se dokáže množit i při teplotě 45 stupňů Celsia a prokazatelně přežívá i teplotu 60 stupňů.

Podobná situace postihla už loni v září několik stovek bytů na Proseku. Legionella tehdy pocházela nejspíš z nepoužívaného kohoutku nebo sifonu v jednom z domů ve Vysočanské ulici. Povolené limity byly překročeny asi 120krát.

ČTK, Zdeněk Vesecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme