Pardubický kraj začal rozdělovat kotlíkové dotace. Před úřadem čekaly stovky lidí

Pardubický kraj dnes začal rozdělovat dotace na výměnu kotlů. Zájemci mohou na modernější a ekologičtější vytápění získat příspěvek až 127 500 korun. Hejtmanství má k dispozici částku 180 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na krajském úřadě čekaly na kotlíkové dotace stovky lidí, fronta ale ráno ubývala rychle

Na krajském úřadě čekaly na kotlíkové dotace stovky lidí, fronta ale ráno ubývala rychle | Foto: Honza Ptáček

Budova krajského úřadu v Pardubicích se v noci na dnešek proměnila v jednu velkou noclehárnu.

Lidé se spacáky, karimatkami i teplým čajem si přišli vystát frontu kvůli žádostem o kotlíkové dotace. U přepážek se tak už časně ráno tísnily stovky zájemců. První žadatelé přišli na řadu v 7 hodin ráno.

Ludmila Macháčková z Lanškrouna přišla na úřad osobně, chtěla mít větší jistotu, že s žádostí uspěje.

„Čekáme tu od 22.30 v noci. Spali jsme tady. Bylo to docela dobré, nezvyklé, jiné než doma. Jsem ráda, že už je ráno, že už se to začalo hýbat a že pojedeme za chvíli domů,“ popisuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pardubický kraj začal rozdělovat kotlíkové dotace. Před úřadem čekaly stovky lidí. Na místě natáčel Ondřej Wolf

Pokud zájemci splní všechny podmínky, budou žádosti hodnoceny podle pořadí přijetí až do vyčerpání vyčleněných peněz.

„Vidím to tak, že jestli je tady 200 lidí, tak na ně se určitě dostane. Otázka je, co bude dál,“ říká Libor Cach z Moravské Třebové.

Krajský úřad pro první den posílil počty úředníků, kteří je vyřizovali. Zájemci také mohli odevzdávat žádosti o dotace na výměnu kotlů na dvou místech, a to v bývalé reálce a v budově na pardubickém náměstí Republiky.

„Lidé sice ve velkém počtu čekali ve frontě, ale když jsme v sedm zahájili příjem, tak do 40 minut byli na obou místech, kde se žádosti vybíraly, všichni žadatelé odbaveni,“ upřesňuje Adama Kubíček z krajského úřadu.

Pardubický kraj nyní eviduje více než 750 žádostí. Pardubický kraj rozdělí mezi žadatele o kotlíkové dotace 180 milionů korun. Do konce roku 2018 by mělo být vyměněno asi 1200 zastaralých kotlů za moderní nízkoemisní.

Desítky lidí čekaly na krajském úřadu v Pardubicích na kotlíkové dotace přes noc | Foto: Honza Ptáček

Žádost o dotace musí dorazit 27. ledna, ne dříve | Foto: Honza Ptáček

Nová zelená úsporám - oblasti podpory | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Ondřej Wolf Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme