Exekutor nesmí zabavit snubní prsten, postel, ani ledničku

Od září minulého roku nemá exekutor právo zabavit při exekuci věci jako je např. skříň, lednička, pračka, postel a třeba ani studijní pomůcky. Nově není možné ani postihovat mzdu manželky pro dluhy manžela a obráceně.

Od podzimu roku 2015 platí nový zákon, který stanoví, jaké věci nemůže exekutor zabavit. „Jde o věci, které jsou součástí běžného vybavení domácnosti, například kuchyňská linka, oděvy, pračka nebo lednička,“ vysvětluje Mgr. Petra Holečková z Poradny při finanční tísni o.p.s. v Ústí nad Labem.

K exekucím nejčastěji dochází, když se spotřebitelé ocitnou v dluhové pasti, ale jsou i jiné případy.

„Nejčastěji se lidé dostávají do dluhů půjčkami od bankovních domů, kvůli nezaplaceným pokutám v prostředcích hromadné dopravy nebo nedoplatkům u telefonních operátorů“, popisuje Mgr. Petra Holečková z Poradny při finanční tísni o.p.s. v Ústí nad Labem. „Když dlužník nereaguje na upomínky, obdrží předžalobní výzvu (v té je uvedeno, do kdy musí dluh uhradit), dále pak žalobu – v ní může být soudem stanovený splátkový kalendář. Pak teprve následuje exekuce,“ doplňuje.

Po obdržení oznámení o návštěvě exekutora má dlužník následujících 30 dní šanci svůj dluh uhradit. A to včetně úroků, soudních poplatků i poplatků exekučního řízení. Přesné datum návštěvy exekutora nemusí dlužník znát.

„Pro řadu lidí jsou velmi lákavé internetové půjčky“, varuje Petra Holečková, „stačí jim k tomu jen mobil, občanský průkaz a internetový účet. Ale pozor, při půjčce pouhých tří tisíc korun musíte do 30 dnů uhradit čtyři a půl tisíce, což je v přepočtu až tisíciprocentní roční úrok.“

Poslechněte si záznam rozhovoru moderátorky Evy Bucharové s Mgr. Petrou Holečkovou a dozvíte se více. Příjemný poslech přeje Český rozhlas Sever!

Spustit audio