Řekové odmítají návrh, aby v Aténách vyrostl tábor pro statisíce migrantů

Jedním z řešení problémů s uprchlíky by mohlo být vybudování velkého tábora přímo v Evropě - konkrétně v Řecku. V samotných Aténách by měl vyrůst obří tábor pro 400 tisíc uprchlíků. S tímto nápadem přišel belgický ministr zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migrant s děckem po příjezdu do aténského přístavu v Pireu

Migrant s děckem po příjezdu do aténského přístavu v Pireu | Zdroj: Reuters

Samotní Řekové ale namítají, že to není možné. V Aténách je už nyní příliš mnoho bezdomovců a není to reálné ani z technického hlediska. Podle průzkumů by denní náklady dosáhly až 20 milionů eur a potřeba by byly i další stovky policistů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odmítavý postoj řecké veřejnosti i vlády k návrhu na vznik velkého uprchlického Tábora v Aténách vysvětlila tamní spolupracovnice ČRo Soňa Stamu

Tajemník ministra pro migrační politiku také zdůraznil, že Řecko rozhodně nebude vězením pro určitou skupinu migrantů.

Objevily se i spekulace, že by Řecko výměnou za postavení tábora mohlo dostat úlevy ze svých splátek mezinárodním věřitelům. Podle médií však řecká vláda takový návrh nepřijme.

Řecký kabinet totiž považuje problém přílivu migrantů za problém Evropy, nikoli samotného Řecka. Ze svých pozic neustupuje a zdůrazňuje, že se otázka musí řešit už na území Turecka a také se musí ukončit konflikt v Sýrii.

Německá vláda schválila přísnější zákony pro uprchlíky

Číst článek

mkp, Soňa Dorňáková - Stamu Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme