Tizianův obraz z Kroměříže poletí do New Yorku, výměnou za El Greca

Česko bude půl roku bez svého nejdražšího obrazu. Tizianův obraz Apollon a Marsyas půjčí olomoucké arcibiskupství do Metropolitního muzea umění v New Yorku. Výměnou do olomouckého Arcidiecézního muzea na čas přibude jeden z obrazů slavného malíře a sochaře řeckého původu El Greca.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Metropolitní muzeum umění v New Yorku

Metropolitní muzeum umění v New Yorku | Foto: Creative Commons ShareAlike 2.5 Generic, Javier Carbaja

Tizianův Apollon a Marsyas odletí do New Yorku v únoru a bude tam zhruba půl roku. Návštěvníci Muzea umění Olomouc budou mít ale podle ředitele Michala Soukupa plnohodnotnou náhradu v podobě jednoho z obrazů El Greca.

Do Olomouce by měl dorazit v druhé půlce května. Součástí nové expozice muzea má být do září.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tizianův Apollon a Marsyas bude půl roku v New Yorku, Olomouc získá výměnou El Greca, informuje Blanka Mazalová

„Vytvoříme jakousi niku a do té vsadíme zapůjčený obraz. Má 144 centimetrů na výšku a 101 centimetrů na šířku – bez rámu,“ popisuje Miroslav Kindl, vedoucí Arcidiecézního muzea.

El Greco se do Olomouce dostane výměnou za Tizianův obraz. „Obraz, který přivezeme z Metropolitního muzea, ještě nikdy nebyl ve střední Evropě představen,“ dodává Kindl.

Podobná výměna uměleckých děl, jaká se v těchto dnech odehrává mezi Metropolitním muzeem umění v New Yorku a Muzeem umění v Olomouci, které má pod správou i Arcidiecézní muzeum, se odehrává jen zřídka.

Tizian: Apollón a Marsyas | Foto: Galerie zámku Kroměříž

Na výběr podle zástupce ředitele Muzea umění Ondřeje Zatloukala dostali Olomoučtí v New Yorku z několika děl.

„Při jednání s Metropolitním muzeem nám bylo nabídnuto vícero autorů. Po určité době jsme se soustředili na El Greca, a dokonce jsme si vybírali z jeho nabídnutých obrazů. Dobrali jsme se k tomu jednomu. Řešme zápůjční smlouvu, a tak zatím nemůžeme zveřejnit, o jaké konkrétní dílo se jedná," říká Zatloukal.

Zatím se ví pouze to, že se jedná o pozdější dílo El Greca, doplňuje ředitel olomouckého Muzea umění Michal Soukup.

„Získat El Greca z Metropolitního muzea v New Yorku nebyla jednoduchá záležitost. Ale jednodušší byla v tom, že si Metropolitní muzeum vyžádalo pro svou velkou výstavu Tizianovo dílo z Kroměříže. Pokusili jsme se recipročně získat náhradu, a protože New York velmi usiluje o Tiziana, muzeum nám nabídlo čtyři pět obrazů, z nichž jsme si vybrali právě El Greca.“

Který El Greco bude nakonec v obrazárně Arcidiecézního muzea v Olomouci k vidění, bude jasné až po uzavření všech smluv zhruba za měsíc.

Arcidiecézní Muzeum v Olomouci | Foto: Blanka Mazalová

Blanka Mazalová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme