Aktivní zálohy budou na jarním cvičení čelit případné teroristické hrozbě

Vojáci aktivních záloh se chystají na velké jarní cvičení Hradba 2016. Velitelé už dokončili scénáře, podle nichž se budou vojáci v záloze připravovat na skutečné úkoly během svého nasazení. Na cvičení se od března do dubna postupně vystřídá na 1100 vojáků. Při sestavování jejich cvičení armáda vycházela především ze současných bezpečnostních hrozeb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Hradiště

Vojenské cvičení ve výcvikovém prostoru Hradiště | Foto: Zdeněk Trnka

„Informace, které přichází v poslední době z území Bosny a Hercegoviny, ale i z Kosova, jsou, že se tam se koncentrují skupiny radikálního islámu a mohou být zdrojem ohrožení přímo v Evropě," upozornil někdejší náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Je to podle něj příklad rizika, se kterým se Česko může vyrovnávat právě za pomoci aktivních záloh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velké jarní cvičení Hradba 2016 představila Evelyna Kulíšková

Migrační krize a hrozba teroristického ohrožení proto patří mezi témata jarního cvičení. Co účastníky ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku čeká, přiblížil velitel cvičení Jaroslav Hrabec.

„Budou se velmi často přemísťovat. To bude velmi fyzicky náročné z hlediska jak zimního období, tak nočních přesunů. Předpokládám, že tam budou všechny množství přesunů až po letecké přesuny. A mezi tím budou řešit různé krizové situace, které můžou při plnění takového úkolu skutečně nastat."

Přes tisíc příslušníků aktivních záloh pěších rot a vojenské policie by se tam mělo připravit na skutečné nasazení.

Armáda chce více lidí i novou techniku a zlepšit podmínky aktivních záloh

Číst článek

„To cvičení musí prověřit jednotky, jestli jsou schopny plnit úkoly a sladit je tam, kde by bylo potřeba něco docvičit," připomíná Hrabec.

Mezi jejich hlavní úkoly patří střežení důležitých objektů, pomoc policii například při ostraze hranic nebo odstraňování následků živelních pohrom. Zálohy u bojových jednotek by pak měly plnohodnotně doplňovat profesionální vojáky.

A od letošního července, kdy začne platit novela branného zákona, může armáda posílat vojáky v záloze i do zahraničních misí.

„Předpokládáme rovněž v letošním či příštím roce účast aktivních záloh na cvičeních na podporu integrovaného záchranného systému a na cvičeních, kde budou i zahraniční jednotky," dodal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Zálohy by se navíc měly postupně rozrůstat. Do roku 2025 chce armáda přijmout na 5 tisíc mužů a žen. Aktivní zálohy budou nově mít letci a rozšířit je chtějí například i vojenští speciálové z Prostějova.

mkp, Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme