Silné mrazy vystřídalo rekordní teplo, rozdíl byl téměř 50 stupňů Celsia

Rozdíl mezi minimální a maximální teplotou v Česku za poslední týden je téměř 50 stupňů Celsia. Ještě v pátek naměřili na Šumavě minus 35,3 stupně, dnes na mnoha místech ukázal teploměr více než 14 stupňů nad nulou. Rekordy tak padly na skoro polovině měřicích stanic.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mraky, počasí (ilustrační foto)

Mraky, počasí (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Na 59 ze 142 stanic s pozorovací řadou alespoň 30 let byl překonán teplotní rekord pro dnešní den,“ říká meteorolog ČHMÚ Jan Doležal.

„Například v Žatci jsme dnes naměřili 14,1 stupně Celsia, v Husinci na jihu Čech to bylo 14 stupňů. Chladněji dnes bylo na severu Čech a na Moravě – většinou 3 až 7 stupňů,“ upřesnil Doležal.

Na dalších deseti stanicích se rtuť dostala na úroveň mezi 13 a 14 stupni. Vyšší teploty byly hlavně ve středních Čechách. Třeba v Příbrami dokonce padl rekord starý 113 let, dnešní teplota 13,2 stupně ho přesáhla téměř o čtyři stupně.

V pražském Klementinu byla ve 14 hodin změřena teplota 13,3 stupně. Tím byl překonán rekord 12,5 stupně z roku 1983. Konečná hodnota bude známa až v noci. Nejchladněji naopak bylo v roce 1830, minus 21,6 stupně.

Na Šumavě se oteplilo o 50 stupňů

Výrazné rozdíly v teplotách mezi minulým a tímto týdnem zaznamenali meteorologové především na Šumavě, a to až 50 stupňů. To je neobvyklá hodnota i tam, kde jsou podobné výkyvy poměrně běžné.

„Setkáváme se velice často s teplotními rozdíly, které přesahují 25 stupňů během jednoho dne. Padesátistupňová amplituda v takhle krátkém úseku je ale velice výjimečná věc,“ uvedl amatérský meteorolog z Volar Ivo Rolčík.

Ještě v pátek naměřili na Rokytské slati u Modravy minus 35,3 stupně a padlo tak teplotní minimum za poslední čtyři roky pro území celé České republiky. Dnes v nedaleké Čkyni na Prachaticku teploměr ukázal 14,5 stupně nad nulou.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme