Švédsko podle ministra vnitra vyhostí až polovinu z loňských 160 tisíc migrantů

Švédsko vyhostí až polovinu ze 160 tisíc běženců, kteří do země přišli loni v rekordním počtu. Podle agentury AFP to ve středu řekl ministr vnitra Anders Ygeman. Pryč z dosud vstřícné skandinávské země budou muset neúspěšní žadatelé o azyl, kteří buď odejdou dobrovolně, nebo k tomu budou úřady přinuceni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Přijímací centrum pro uprchlíky v Märstě

Přijímací centrum pro uprchlíky v Märstě | Foto: Daniela Vrbová

Švédsko zatím rozhodlo jen o části z loňských 160 tisíc žádostí o azyl. Přibližně 55 procent ale zamítlo.

Pokud by se tento poměr promítl do celkového počtu neschválených žádostí, tak by země mohla vyhostit až 80 tisíc migrantů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Švédsko možná vyhostí až polovinu ze 160 tisíc migrantů. Téma pro V. Bergera, komentují K. Kruliš z Výzkumného centra AMO a novinářka D. Schmidt

„Mluví se o 60 000 lidech, ale ten počet může vzrůst až na 80 000,“ řekl švédský ministr vnitra Anders Ygeman v rozhovoru pro ekonomický deník Dagens Industri.

Vláda podle něj už pověřila policii a imigrační úřad, aby důsledně dohlédly na jejich dobrovolný odchod či vyhoštění.

K přesunu velkého množství migrantů chce Švédsko využít charterové lety. Státy, odkud migranti pocházejí, ale často nechtějí své občany přijímat zpátky. Švédská vláda už proto začala jednat s Marokem nebo Afghánistánem, aby státy s převzetím většího počtu lidí souhlasily.

Hrozí rozpad osmadvacítky, řekl premiér

Situace ve Švédsku se podle premiéra Stefana Löfvena stala neudržitelnou a země musela zavést kroky vedoucí k omezení počtu přijímaných běženců. Od loňska země provádí kontroly na svých hranicích a od ledna je pod drobnohledem policie také klíčový most, který spojuje Švédsko s Dánskem.

Premiér Löfven zároveň tento týden na ekonomickém fóru v Davosu prohlásil, že pokud země EU do dvou měsíců nenajdou společnou řeč v otázce řešení migrační krize, hrozí rozpad osmadvacítky.

Švédsko patří spolu s Německem a Rakouskem k zemím, které během současné migrační krize přijaly nejvíce žádostí o azyl. Německo loni opustilo necelých 60 tisíc neúspěšných žadatelů. Přibližně 21 tisíc lidí musely úřady deportovat, více než 37 tisíc jich odešlo dobrovolně.

Migranti / uprchlíci - trasy | Foto: Český rozhlas

ČTK, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme