Ťok ve Sněmovně kritizoval okolnosti výběru mýtného systému

Tvůrce smlouvy s firmou Kapsch na provoz mýtného systému buď vůbec nepočítal s výběrem mýta i po roce 2016, nebo se změnou provozovatele, případně s tím, že jeho změna bude drahá a obtížná. Ve Sněmovně to řekl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO)

Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) | Foto: Filip Jandourek

Vláda bude s firmou podle něho chtít zjednat nápravu chyb v uzavřených dodatcích. Sněmovna by z popudu pravicové opozice měla dnes na mimořádné schůzi jednat o mýtném, očekává se, že vládní většina program schůze zamítne a schůze se neuskuteční.

„Já jsem tady proto, abychom ani jeden den, ani jednu minutu nebyli bez výběru mýta. Ty kroky, které dělám, k tomu směřují,“ bránil se nedávno v České televizi Dan Ťok kritice za zpoždění a chyby při přípravě tendrů na nástupce firmy Kapsch.

Jediné, co se zatím povedlo, je rozdělení soutěže na dvě části – menší soutěž o tříletou správu mýtných bran a hlavní navazující tendr na následný desetiletý provoz. Podle Ťoka je to kvůli špatně sepsané smlouvě s Kapschem. Neřeší totiž předání systému a firmu Kapsch v ní prý zvýhodňuje řada dodatků.

„Tady někdo znevýhodnil pozici státu tak zásadním způsobem, že by se z toho asi nějaké důsledky měly vyvodit,“ říká ministr.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslance čeká na mimořádné schůzi debata o budoucnosti mýtného systému. Více od redaktorky Věry Masopustové

Poslance dnes budou zajímat hlavně termíny obou soutěží. Podle šéfa poslanců ODS a exministra dopravy Zbyňka Stanjury na tom není nic těžkého.

„Stát, a jsme o tom přesvědčeni dlouhodobě, má říct, které silnice chce zpoplatnit, dát podmínky, jak to má vypadat, koho chce zpoplatnit, a to je všechno,“ tvrdí Stanjura.

Ťoka nebudou na mimořádné schůzi sněmovny takzvaně grilovat jen opoziční poslanci. Na jeho další kroky jsou zvědaví i zástupci vládních stran.

„Bylo by možná dobré, aby pan ministr dopravy přinesl na schůzi sněmovny všechny ty dodatky, o kterých se mluví, a aby také objasnil poslancům, kdo a v jaké míře může za to, že ta situace je taková, jaká je,“ uvedl po jednání koaliční rady šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Dan Ťok by tedy měl dnes poslancům představit nejen přesný plán, jak najít nového provozovatele mýtného systému, ale i to, jak a kde se případně bude v příštích letech mýto platit.

Mýtné | Foto: Český rozhlas

ČRo, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme