Web nabízí záběry i z českých bezpečnostních kamer. Údajně za tím je hacker z Ruska

Web insecam.org nabízí záběry z asi tří set bezpečnostních kamer z České republiky, a to včetně kamer umístěných ve firmách nebo ve školách. Informuje o tom server Echo24.cz, podle nějž záběry na web umístil zřejmě ruský hacker.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kamera - ilustrační fotografie

Bezpečnostní kamera - ilustrační fotografie | Foto: Vladan Dokoupil

Lidé na webu mohou sledovat třeba obrázky z Pražského hradu, brněnské žáky při hodině informatiky nebo výrobu pizzy v jedné z restaurací v Boskovicích.

Záběry ze zařízení na web podle Echa24 umístil zřejmě ruský hacker, který tak chce upozornit na špatné zabezpečení kamer, jejichž majitelé si zřejmě nezměnili původní heslo od výrobce.

Přehrát

00:00 / 00:00

O webu se záběry z českých bezpečnostních kamer mluvila redaktorka Alžběta Havlová

Kromě záběrů z Česka nabízí web podobné „náhledy“ i z dalších zemí. Mezi nimi může návštěvník překlikávat, stejně jako mezi kategoriemi, jako jsou například zvířata, náboženství, bazén, kancelář, obchod či kavárna.

U každé kamery je také mapa, která ukazuje její přesné umístění. Českých kamer je kolem 300. Ještě minulý týden jich bylo víc než 350, někteří majitelé však už heslo změnili, což by měli udělat i ostatní, kteří o podobnou publicitu nestojí.

A mohou se případně obrátit i na policii. „Pokud má někdo pocit, že se stal obětí kyberkriminality, je třeba postupovat standardně jako v případě kterékoli jiné kriminality, to znamená obrátit se na nejbližší policejní služebnu. Samozřejmě v případě nebezpečí z prodlení využít linku 158,“ poznamenal mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Věc už prověřuje také Úřad pro ochranu osobních údajů. „Víme o té záležitosti, v současné době na základě informací, které máme z otevřených zdrojů – z médií, tuto záležitost analyzujeme,“ uvedl mluvčí úřadu David Pavlát.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme