Nová Chráněná krajinná oblast Brdy je pro turisty už teď velkým lákadlem

28. leden 2016

Od vzniku chráněné krajinné oblasti na území bývalého vojenského újezdu ještě neuplynul ani měsíc, zájem turistů o Brdy je už teď ale veliký. Potvrzují to informační centra na okraji Brd na jižním Plzeňsku.

Z bývalého vojenského újezdu je od Nového roku chráněná krajinná oblast. Pěším a cykloturistům se zatím otevřelo zhruba 20 procent území. Z toho největší zpřístupněná část se nachází v jižní oblasti Brd, mezi Rožmitálem pod Třemšínem a jihozápadním Plzeňskem. A právě infocentra na jižním Plzeňsku teď lidé velmi často kontaktují, aby se o Brdech dozvěděli více. Například v Hořehledech zřídilo místní informační centrum speciální telefonní linku a nápor volajících je opravdu značný.

Jsme neustále dostupní na tom telefonu. Vzhledem k tomu, že informační centrum funguje poměrně krátkou dobu, tak v návaznosti na otevření CHKO Brdy se lidé velmi často ptají na to, zda vůbec do CHKO mohou vstoupit, jestli se tam mohou volně pohybovat nebo jestli jsou nějaká omezení v tom prostoru," uvedl generální manažer Informačního Centra Brdy v Hořehledech Martin Kopčák.

Pracovníci infocentra, i teď během zimních měsíců, poskytují služby nejen přes telefon, jsou připraveni zodpovědět dotazy i prostřednictvím e-mailu nebo případným návštěvníkům rovnou osobně. Zájemci o informace nebo materiály se pro ně mohou také zastavit. Informační centrum nabízí i speciální mapy.

Podařilo se nám udělat závoz i přímo vojenských map, které zabírají celou oblast brdského pohoří s tím, že jsou v rozlišení 1:25000, to znamená opravdu velmi podrobné mapy. V tuto chvíli neexistuje žádná turistická nebo cykloturistická mapa, která by danou oblast postihovala, protože Klub českých turistů je teprve v přípravě značení a teprve potom bude možné tyto mapy vyrábět. Předpokládáme, že někdy během roku 2016 by mohly vznikat první, řekněme orientační mapy," vysvětlil Martin Kopčák.

Mapa zpřístupnění Brd z pohledu Armády ČR na území CHKO Brdy

Zájem je o padrťské rybníky i brdské pevnosti

Nečekaně velký zájem turistů o oblast Brd zaznamenali také v informačním centru ve Spáleném Poříčí, které už několik let funguje v roubeném domě na náměstí. O Brdy se tam lidé zajímali už v minulých letech a rádi je navštěvovali během povolených víkendů a o svátcích.

„Letos se zájem znásobil, samozřejmě. Jak osobně se tady informují, tak i telefonují. Zájem je o mapy, o publikace o Brdech a s přicházející sezónou očekáváme ještě jeho nárůst. Z naší zkušenosti je největší zájem o padrťské rybníky, potom je veliký zájem o brdské pevnosti, které se bohužel nacházejí zatím v nepřístupné oblasti dopadových ploch na Toku a na Jordánu," popsala situaci kulturní pracovnice města Ivana Paseková.

S otevřením nové Chráněné krajinné oblasti Brdy začal fungovat i nový turistický informační web Poznejbrdy.cz, v současné době nabízí zhruba dvacítku tipů na výlety. Jedná se například o zříceniny a o různá jiná zajímavá místa v Brdech a v nejbližším okolí. Zájemci tam naleznou také informace o kulturních nebo sportovních akcích. Lidé mohou na stránkách najít i aktuality o pochodech a další zajímavosti pro návštěvníky Brd.

Oficiální brdské infocentrum se v budoucnu otevře na zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio