Kůň Nikas je podle očekávání diskvalifikován, novým vítězem Velké pardubické je Ribelino

Vítězný kůň loňské Velké pardubické Nikas byl diskvalifikován Pořádkovou komisí Jockey Clubu ČR kvůli dopingu. Na první místo se oficiálně posunul původně druhý Ribelino. Poprvé v historii slavného závodu přišel nejrychlejší kůň o triumf kvůli užití zakázaných látek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

123. Velká pardubická

123. Velká pardubická | Foto: Filip Jandourek

Nikas měl po říjnovém dostihu v těle zakázané alkaloidy kofein a theobromin, což potvrdila analýza vzorku A v Německu a následně i kontrola B-vzorku v Británii.

„Vzhledem ke skutečnosti, že kofein patří do skupiny bezpodmínečně zakázaných látek a i u theobrominu byla překročena povolená prahová hodnota, pořádková komise na základě ustanovení koně Nikas z doběhu dostihu diskvalifikovala,“ stojí ve zprávě sedmičlenné komise, kterou zpracoval její předseda Otakar Nový.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o Nikasově diskvalifikace zjistil reportér ČRo Martin Charvát

Nikase trénuje Stanislav Popelka, který žádnou sankci nedostal. Popelka totiž doložil, že do těla jeho koní se zakázané látky dostaly nejspíš z krmiva, na kterém nebylo uvedeno, že dané látky obsahuje.

„Spoléhal jsem na garantovaný obsah a hodnoty udávané výrobcem,“ bránil se Popelka před deseti dny. Uvedl, že k pochybení došlo ze strany společnosti Troubecká hospodářská. Trenér chce své jméno očistit soudně. Vedení společnosti Troubecká hospodářská z Troubek na Přerovsku ale tvrdí, že její krmivo zakázané látky neobsahovalo.

Desetiletý hnědák Nikas vyhrál 11. října Velkou pardubickou v rekordním čase v sedle s žokejem Markem Stromským. Diskvalifikace pro žokeje znamená další hořké zklamání. S běloušem Amant Grisem projel v roce 2008 cílem první, ale byl diskvalifikován kvůli nedodržení trasy, o dva roky později doběhli těsně druzí. Zklamaný Stromský už oznámil, že ukončil kariéru.

Nikasovo vítězství ve slavném dostihu vyneslo jeho majiteli Petru Kupkovi, který vlastní stáj Castor, prémii dva miliony korun. O tu nyní přijde. Vítězem je nově hnědák Ribelino ze stáje Lokotrans s šestačtyřicetiletým žokejem Pavlem Kašným, který si připsal první výhru ve Velké pardubické.

ČTK, Stanislav Zbyněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme