Tendr Královéhradeckého kraje na autobusovou dopravu napadli odboráři u ÚOHS

Odborový svaz dopravy napadl tendr na nové autobusové dopravce v Královéhradeckém kraji u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Soutěž na léta 2017 až 2026 má podle nich mnoho chyb. Odbory požadují zrušení tendru a vypsání nového konkurzu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zastávka autobusu

Zastávka autobusu | Foto: Martin Dušek

Odboráři dávají najevo výhrady k tendru opakovaně, a hrozí kvůli němu dokonce stávkou. Argumentují zejména obavami o odměňování řidičů autobusů.

Kraj po jejich námitkách v polovině ledna změnil zadávací dokumentaci soutěže, podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka se tím však zásadní problémy nevyřešily.

„Ten tendr je zastropovaný cenou pro dopravní firmu i pro řidiče. Jsou tam věci, které považujeme za naprosto nesprávné,“ uvedl Pomajblík.

Řešením by podle odborů bylo soutěž zrušit a vypsat novou, to však kraj nemíní. „Podle našeho názoru je dokumentace zpracována dobře a není důvod zakázku rušit,“ uvedla mluvčí hejtmanství Martina Götzová.

Kraj prý tendr ani zrušit nemůže, protože bez vážného důvodu by za to mohl dostat od antimonopolního úřadu až čtyřicetimilionovou pokutu.

Kraj si za svým postupem stojí

Odbory jsou přesto připravené dosáhnout změny. Pomajblík se při tom odvolává na jednání, které se uskutečnilo na Úřadu vlády 12. ledna.

„Začátkem února – tak, jak jsme se dohodli s premiérem – se máme znovu sejít nad konkrétními návrhy, které by měly představovat cestu k řešení toho problému,“ řekl.

K napadení soutěže ze strany odborů mluvčí kraje řekla, že hejtmanství zatím oficiální informace o zahájení řízení nemá, ale je připravené s ÚOHS spolupracovat. „Nicméně za svým dosavadním postupem si stojíme,“ poznamenala Götzová.

Noví dopravci měli podle dosavadních plánů začít v kraji jezdit od začátku roku. Zda se termín kvůli řízení odloží, zatím není jisté.

„Vzhledem k tomu, že zatím nebylo oficiálně zahájeno řízení, nemůžeme předjímat případný vliv na časový průběh zakázky,“ konstatovala Götzová.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme