Zpráva o Syřanovi, který umrzl v Berlíně při čekání na azyl, je hoax. Autor se přiznal policii

Německou veřejnost pobouřila zpráva o syrském běženci, který údajně zemřel poté, co několik dní čekal na mraze před berlínským registračním úřadem. Vše se ale ukázalo jako výmysl dobrovolníka, který pracoval pro jednu z humanitárních organizací. Autor se při výslechu přiznal policii, že si vše vymyslel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

uprchlíci, migranti

uprchlíci, migranti | Zdroj: Reuters

Příběh u veřejnosti vyvolal vlnu soucitu. Lidé před úřadem pro registraci běženců zapalovali svíčky. Informace se šířila v médiích i na sociálních sítích. Spustila také kritiku na pomalou práci registračního úřadu a na špatné podmínky, za nichž musí uprchlíci před ním čekat. Ozývaly se také hlasy, které žádaly odstoupení berlínských politiků, kteří mají péči o uprchlíky na starosti.

Informací se začaly zabývat také německé úřady. Zprávu se jim ale nepodařilo ověřit. Když dobrovolníka vyslechli policisté, přiznal se, že si vše vymyslel.

Poté, co vyšlo najevo, že je příběh pouhá fabulace, spustila se kritika naopak na autora zprávy.

Berlínský senátor Frank Henkel čin označil za nejubožejší, jaký zná.

Co dobrovolníka k činu vedlo, nikdo neví. Mladík informaci nejprve stáhl z facebooku. Zavřel se ve svém bytě a přestal komunikovat. O svém činu zatím mluvil jen s policií, která k motivům jeho jednání nic neprozradila.

Německá média spekulují, že mohl být buď opilý, nebo rozladěný z bídných podmínek, ve kterých musejí uprchlíci v Berlíně čekat na zaregistrování. A svým činem se mohl snažit na tento problém upozornit.

Podle zprávy, kterou dobrovolník zveřejnil na facebooku, stál čtyřiadvacetiletý Syřan před registračním úřadem v chladném počasí mnoho dní. Trpěl prý přitom nachlazením a vysokými horečkami. Dobrovolník si prý vzal nemocného na jednu noc k sobě domů. Jeho zdravotní stav byl ale údajně tak špatný, že při převozu do nemocnice údajně zemřel v sanitce.

Dobrovolník pracoval v zařízení pro uprchlíky v berlínské čtvrti Moabit. Příspěvek o úmrtí běžence umístil na sociální síť Facebook. Zprávu následně potvrdila humanitární organizace, pro kterou pracoval.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme