Případ zkrachovalé kampeličky MSD jde k soudu, obžalováno je 20 lidí

Vrchní státní zastupitelství v Praze dnes podalo obžalobu na 20 lidí v kauze zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD). Uvedla to státní zástupkyně Daniela Smetanová. Škoda, kterou obžalovaní způsobili, přesahuje podle vyšetřovatelů jednu miliardu korun. Družstvo údajně poskytovalo úvěry nesolventním zahraničním společnostem bez ověření jejich podnikatelských záměrů, což poškozovalo jak firmu, tak i zájmy vkladatelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lenka Bradáčová

Lenka Bradáčová | Foto: Filip Jandourek

Státní zástupkyně obžalovala tři lidi ze zpronevěry, další dva z jejího organizování a devět z pomoci ke zpronevěře. Celkem 16 obžalovaných se pak bude před soudem zodpovídat i z údajné legalizace výnosů z trestné činnosti v organizované skupině působící ve více státech.

Za zpronevěru se škodou velkého rozsahu hrozí pět až deset let vězení, za praní špinavých peněz tři až osm let za mřížemi nebo propadnutí majetku. Rozsáhlou kauzu bude řešit pražský městský soud.

Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) vzniklo v roce 1999 jako regionální záložna se sídlem v Brně a s 30 zakládajícími členy. Podle údajů na jeho webu postupně navýšilo původní základní kapitál 120 tisíc až na více než miliardu korun. Na konci činnosti měla kampelička pobočky v deseti krajských městech.

Poškozených lidí jsou stovky, část peněz by ale mohli získat zpět. „Podařilo se nám v průběhu řízení zajistit téměř dvě miliardy jakožto výnos z možné trestné činnosti,“ řekla Českému rozhlasu vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

„Převážná část tohoto výnosu již byla ve prospěch poškozených uvolněna. Mělo by probíhat řízení, které by umožnilo poškozeným, aby alespoň zčásti uhradily své nároky, tzn. aby byly poškozené osoby alespoň zčásti ze zajištěných peněz uspokojeny,“ dodala Bradáčová.

Na podezřelé toky peněz v záložně upozornil policii Finanční analytický útvar ministerstva financí. Zahraniční firmy, kterým MSD poskytovalo úvěry, údajně neměly žádnou historii a zřejmě byly zastoupeny nastrčenými lidmi.

Pražské vrchní státní zastupitelství záložně na jaře 2013 zablokovalo všechny peněžní prostředky k výplatě vkladů kvůli podezření, že tyto peníze měly být vyvedeny do zahraničí. Česká národní banka poté družstvu odebrala licenci a soud poslal záložnu, která tehdy měla přibližně 14 tisíc členů, do konkurzu.

Policie pak v souvislosti s údajným tunelováním MSD obvinila nejprve 17 lidí. Tehdy uvedla, že zajistila přes 274 milionů korun a více než šest milionů eur (přes 163 milionů korun) na účtech devíti firem, přes které pachatelé údajně vyváděli peníze z družstva. Počet stíhaných pak postupně vzrostl na dvacítku, mimo jiné se rozšířil na člověka, který údajně ovládal účty v Hongkongu.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme