Ceny paliv stále klesají, nafta se dostala pod 26 korun za litr

Ceny benzinu a nafty znovu výrazně klesly. Zlevňování pohonných hmot na českých čerpacích stanicích přitom podle analytiků ještě není u konce. Důvodem je klesající cena ropy na světových trzích. Jen od začátku roku ropa ztratila více než čtvrtinu ze svojí hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čerpací stanice

Čerpací stanice | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Cena nafty se už dostala pod hranici 26 korun za litr, za stejné množství nejprodávanějšího Naturalu 95 řidiči zaplatí průměrně necelých 27,50.

Čerpací stanice v Česku jdou s cenami dolů už několik měsíců za sebou. Loni v červenci byl benzin dražší zhruba o pět korun, nafta dokonce o šest.

Nejlevněji teď lidé natankují v Polsku. Litr benzinu tam stojí v průměru necelých 23 korun, nafta pak 21. Nižší ceny než v Česku jsou ale třeba i v Rakousku. Nafta je levnější i na Slovensku. V Německu je naopak dráž.

Roste obliba CNG

Vedle tradičních paliv Češi jezdí i na alternativní pohony, jejichž obliba mezi řidiči každým rokem roste, a to hlavně u stlačeného zemního plynu (CNG). Jen loni na něj jezdilo zhruba 13 tisíc aut, což je o 4000 více než rok předtím.

S tím, jak přibývá počet řidičů, roste i spotřeba zemního plynu. Loni byla rekordní, zvýšila se téměř o polovinu. Větší zájem je hlavně kvůli nízké ceně.

„Cena stlačeného zemního plynu je natolik výhodná, že když to porovnáme s litrem benzinu, který dneska stojí kolem 27 korun, kubík plynu stojí zhruba 18 korun,“ dodává výkonný ředitel Českého plynárenského svazu Jan Ruml.

Aktuálně je po celém Česku 110 plnicích stanic, meziročně jich přibylo zhruba 35. Po celé Evropě pak motoristé můžou využít celkově 4500 stanic.

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 27. lednu | Foto: ČTK

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme