Trenér futsalistů Neumann riskuje. Dva měsíce po mrtvici jede na Euro

Trenér český futsalistů Tomáš Neumann nesmí křičet, prudce se hnout ani se nechat trefit míčem. V listopadu prodělal mozkovou příhodu, za dva měsíce ale zvládl velkou část rehabilitace a s českým týmem pojede na mistrovství Evropy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Neumann, trenér futsalové reprezentace, jede s týmem na Euro dva měsíce po mozkové mrtvici

Tomáš Neumann, trenér futsalové reprezentace, jede s týmem na Euro dva měsíce po mozkové mrtvici | Foto: O Zlámalvxvxtw

„Ucpala se mi tepna do mozku, vznikl infarkt malého mozečku a kolem toho otok. Týden jsem ležel na ARu a nevěděli, co se mnou bude,“ vzpomíná Tomáš Neumann na zdravotní problémy, které ho postihly před dvěma měsíci.

Pětačtyřicetiletý kouč si ale může výskat. V listopadu si nemohl být jistý životem a teď se chystá na futsalové Euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

Trenér futsalové reprezentace jede na Euro dva měsíce po mrtvici, lékařům navzdory

„Měl jsem štěstí v neštěstí, že jsem se dostal do nemocnice, rychle jsem začal rehabilitovat a pracoval jsem na sobě. Je to něco mezi nebem a zemí. V pohodě nejsem, ale můžu být mezi lidmi a hráči. Je pro mě důležité, že jim můžu pomoct,“ vypráví.

I přes rychlou rekonvalescenci dlouholetý šéf střídačky národního stále vnímá následky. „Nejsem stabilní, nemůžu udělat rychlé změny pohybu, nemůžu křičet. Dělá mi problém orientace v prostoru, pokud mám kolem sebe hodně lidí. Klukům pomáhám spíš psychicky,“ vysvětluje Neumann.

Nápadem vydat se do stresového prostředí mistrovství Evropy lékaře nepotěšil. Ublížit mu navíc může i prachobyčejný zásah míčem, což se při halové verzi fotbalu stane celkem snadno. Kromě toho musí Tomáš Neumann potlačit temperament a křičení pokynů tentokrát nechat na jiných.

„Musím se domluvit. Ideální by bylo, kdyby se hráči seřvali mezi sebou, ale to se často nestává. Něco vymyslíme. Je to hodně limitující, ale jsem pod lékařským dohledem. Dělám to na vlastní zodpovědnost, ale rozhodl jsem se, že klukům pomůžu,“ říká Tomáš Neumann.

Tým neposedného pacienta čekají na mistrovství Evropy v Bělehradě zápasy proti Brazilci prošpikovanému týmu Ázerbájdžánu a obhájcům titulu z Itálie.

Tiskovka před futsaovlým derby Slavia-Sparta, UEFA Futsal EURO

Jan Kaliba, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme