Karel Wichs: Kdo je nový portugalský prezident?

28. leden 2016

V neděli proběhly v Portugalsku prezidentské volby. Nebyly ničím výjimečné. Už v prvém kole zvítězil s 52 procenty hlasů sedmašedesátiletý Marcelo Rebelo de Sousa ze Sociálnědemokratické strany.

Ta je v Portugalsku považována za konzervativní. Neúčast byla tradičně vysoká, přes 50 procent voličů se nedostavilo k urnám, ale volby proběhly v klidu. Nový prezident nastoupí do úřadu v březnu po svém stranickém kolegovi Aníbalu Cavaco Silvovi.

Také předseda vlády António Costa je sociální demokrat, takže se v politice země neočekává v příštích pěti letech žádná prudká změna. To je důležité proto, že podle portugalské ústavy mají prezident a premiér podobné pravomoci.

Tento měsíc uplynulo třicet let, kdy bylo Portugalsko spolu se Španělskem přijato do Evropské unie.

Čtěte také

Do konce tisíciletí si vedlo velmi dobře. Její růst byl rychlejší než v řadě unijních zemí, včetně třeba Francie nebo Belgie. Následná celosvětová recese ho však citelně poznamenala a země se z ní dodnes vzpamatovává.

Zajímavé je, že mnoho Portugalců během krize nalezlo zaměstnání v bývalé africké kolonii – v Angole, která nebyla recesí postižena.

obchod s ovocem a zeleninou

Podobně tomu bylo v minulém desetiletí i s Brazílií, kam putovali mnozí Portugalci za prací. Nyní se vracejí domů, neboť ekonomická situace na poloostrově se začíná lepšit.

Pokud jde o uprchlíky, do země jich mnoho nepřijíždí, i když jde o přímořský stát. Portugalsko je ostatně zvyklé absorbovat určitý počet přistěhovalců automaticky.

Čtěte také

Portugalsko je turistickou velmocí, je připraveno přijímat turisty, kteří chtějí poznat starobylou kulturu mořeplaveckého národa. Ve vnitrozemí se nabízí síť pohodlných a udržovaných silnic, které byly zpoplatněny teprve, když země začala Evropě splácet miliardovou půjčku.

V roce 2011 schválili evropští lídři Portugalsku jako třetí zemi (po Irsku a Řecku) půjčku na obnovu svého hospodářství. Portugalci si museli hodně utáhnout opasky. 73 miliard eur splácí Lisabon dodnes. Klidné volby a politika kontinuity pomáhají oživit národní hospodářství.

Další komentáře z dnešních Názorů a argumentů si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autor: Karel Wichs
Spustit audio