Dálnice z Brna na Vídeň povede mezi Pohořelicemi a Mikulovem po trase stávající silnice 52

Dálniční spojení mezi Brnem a Vídní povede po trase stávající silnice první třídy číslo 52. V návrhu Zásad územního rozvoje o tom dnes rozhodli zastupitelé Jihomoravského kraje. V úseku mezi Pohořelicemi a Mikulovem vybírali mezi dvěma variantami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní dílo Nové Mlýny, Pálava

Vodní dílo Nové Mlýny, Pálava | Foto: Daniel Baránek | Zdroj: Wikimedia Commons | CC BY-SA 4.0,©

Trasa překračuje po jedné z hrází Novomlýnské nádrže. Druhá varianta celé vodní dílo obcházela ze západní strany.

Vítěznou variantu prosazuje dlouhodobě ministerstvo dopravy i resort životního prostředí. Proti jsou některé obce, které leží v okolí plánované stavby. Dálnice má například protnout katastr Dolních Dunajovic, kde se místní proti stavbě bouří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání zastupitelstva Jihomoravského kraje sledoval Tomáš Jelen

Starosta Dolních Dunajovic dnes dokonce krajským zastupitelům poslal výzvu s negativním stanoviskem. Podobné výzvy a petice dnes přišly od celé řady obcí.

Pro samotný začátek stavby je ale potřeba daleko víc než jen odsouhlasení krajskými zastupiteli. Ředitelství silnic a dálnic nemůže začít ani plánovat tuto dálnici dřív, než bude zanesena nejen v krajských zásadách územního rozvoje, ale také v územních plánech jednotlivých obcí, kterými bude procházet.

Když se připočtou lhůty, které jsou v Česku běžné pro vyřízení územního rozhodnutí, stavebního povolení, tendru na zhotovitele a samotnou stavbu, je zprovoznění dálnice otázkou mnoha let.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme