Chodci budou muset nosit reflexní prvky již v únoru. Novelu podepsal prezident

V únoru už budou muset chodci povinně používat reflexní prvky mimo obce a řidiči odmetat sníh z auta. Novelu silničního zákona podepsal prezident Miloš Zeman, platit začne patnáct dnů po vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chodci a reflexní prvky (ilustrační foto)

Chodci a reflexní prvky (ilustrační foto) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.5 Generic, mrjorgen

„Mimo obec, v místě, kde není chodník, tedy na silnici, jsem povinen nosit reflexní doplňky tak, aby byly viditelné pro všechny účastníky silničního provozu,“ vysvětluje Martin Farář z Besipu.

„Lidé nepotřebují přímo reflexní vesty, stačí jakýkoliv reflexní prvek, který je umístěn tak, aby ho viděli ostatní účastníci silničního provozu. V pořádku je tedy například reflexní pásek, nebo reflexní prvky, které jsou součástí oblečení,“ uvádí mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co jsou to reflexní prvky a kdy je máme používat, vysvětlil Martin Farář z Besipu

Novela ukládá motoristům povinnost čistit jejich vozidla od ledu a sněhu, pokud jim brání ve výhledu nebo by mohly ohrozit bezpečnost ostatních účastníků provozu.

Umožní rovněž policii zadržet malý technický průkaz majitelům automobilů, na kterých zjistí při kontrole nebo při objasňování dopravní nehody nebezpečnou závadu.

Policisté budou podle novely moci také na půl roku odebrat řidičský průkaz tomu, kdo vjede na železniční přejezd při zvukové a světelné signalizaci.

Novela též umožňuje obcím omezit provoz vozítek segway.

Viditelnost chodců | Foto: BESIP

ČRo, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme