Írán podepsal kontrakty s Francií za více než 400 miliard. Koupí i desítky airbusů

Francie se snaží dostat na íránský trh. Prezident Hasan Rouhaní v Paříži podepsal kontrakty v přepočtu za víc než 400 miliard korun – především v automobilovém průmyslu. Írán dnes také potvrdil, že nakoupí 118 letadel od společnosti Airbus za víc než 600 miliard korun, zatím ale nepodepsal definitivní smlouvu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Íránský prezident Hasan Rouhaní a francouzský prezident François Hollande v Paříži

Íránský prezident Hasan Rouhaní a francouzský prezident François Hollande v Paříži | Zdroj: Reuters

Automobilka PSA Peugeot Citroën je připravena okamžitě investovat 200 milionů eur do závodu v okolí Teheránu, kde se vyrábějí vozy této značky.

V Iránu budou jezdit i francouzské lokomotivy a společnost Total bude zpracovávat íránskou ropu.

Francouzský prezident François Hollande má také příslib spolupráce při řešení situace v Sýrii a Iráku a boji proti takzvanému Islámskému státu.

Návštěvu Rouhaního v Paříži také doprovázely protesty hnutí Femen a organizací na ochranu lidských práv, které jsou znepokojeny zejména vysokým počtem odsouzených v Íránu k trestu smrti.

Jan Šmíd, Ondřej Himmer, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme