Běženci z Alžírska, Tuniska a Maroka ztratí v Německu šanci na azyl

Běženci z Alžírska, Tuniska a Maroka ztratí v Německu šanci na azyl. Německá vláda totiž zařadí tyto severoafrické státy na seznam bezpečných zemí. Dnes večer se na tom dohodli šéfové německých vládních stran. Omezí se také možnost, aby se za žadatelem o azyl přistěhovali jeho příbuzní.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Otisky prstů snímají migrantům i v německém Heidelbergu

Otisky prstů snímají migrantům i v německém Heidelbergu | Zdroj: Reuters

Dohodu o úpravě azylových pravidel oznámil v televizi n-tv vicekancléř Sigmar Gabriel po jednání s kancléřkou Angelou Merkelovou a bavorským premiérem Horstem Seehoferem.

Podle Gabriela začne vláda ihned po schválení nového seznamu bezpečných zemí vracet severoafrické žadatele o azyl zpět do jejich vlasti. Kdo se z těchto zemí dostane do Německa, má téměř nulovou šanci na získání azylu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Německo chce rychleji vracet migranty ze severní Afriky. O jednání špiček vládních stran informoval zpravodaj ČRo v Berlíně Pavel Polák

O rozšíření seznamu bezpečných zemí o tři státy severní Afriky a o důslednějších repatriacích jejich občanů se v Německu začalo intenzivněji jednat po silvestrovských incidentech v několika městech, při nichž mladí muži sexuálně napadali a okrádali ženy. Podle dosavadního policejního vyšetřování byli útočníci převážně Maročané a Alžířané.

Jde také o reakci na rostoucí počet žadatelů o azyl ze severní Afriky. Jen v prosinci jich do Německa přišlo zhruba 5000, tedy stejně jako za celý rok 2014.

Stejný krok německá vláda udělala už loni u balkánských zemí, když na seznam bezpečných zemí zařadila Kosovo, Albánii a Černou Horu. Následně se počet migrantů přicházejících z těchto zemí snížil na minimum.

Slučování rodin až po dvou letech

Šéfové vládních stran se dnes také shodli na tom, že pokud nebudou rodiny uprchlíků žijících v Německu ve vlasti „bezprostředně politicky pronásledovány“, bude možné zajistit přistěhování rodinných příslušníků teprve po dvou letech. Slučování rodin bylo jedním z konfliktních témat – pro omezení byla bavorská CSU i strana CDU kancléřky Merkelové, sociální demokraté byli proti.

Omezení se bude týkat zejména těch uprchlíků, kteří mají v Německu tzv. subsidiární ochranu. Tito lidé nemohou být vráceni do země, odkud pocházejí, protože tam například probíhá občanská válka. Vztahuje se to hlavně na lidi ze Sýrie, kterých je v současnosti v Německu nejvíce.

Podle vicekancléře Sigmara Gabriela by však rodinní příslušníci žadatelů o azyl měli mít přednost při naplňování kontingentů pro uprchlíky, které by v budoucnu měla Evropská unie vyzvedávat přímo z krizových oblastí.

Součástí dohody je i úprava pravidel pro zaměstnávání běženců. Uprchlíci, kteří se v Německu vyučí, budou mít nově nárok na to dva roky pracovat, aniž by museli žádat o pracovní povolení.

ČTK, ČRo, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme