Praha zpřísnila podmínky pro pouliční umění, zakázala hlasitou hudbu

Praha výrazně zpřísnila podmínky pro pouliční umělce. Novou vyhlášku schválili na prvním letošním jednání zastupitelé. Hudebníci tak nově nebudou moci používat zesilovače, zakázané jsou také některé nástroje. Takzvaný busking navíc vyhláška zapovídá pro 24 míst v centru metropole.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

futrál na kytaru

futrál na kytaru | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Návrh jako příliš přísný odsoudili opoziční Piráti i buskerské organizace. Podle zastupitele za Piráty Mikuláše Ferjenčíka jde o faktickou likvidaci pouličního umění v hlavním městě:

„Ta vyhláška je strašně vágní. Ona zakázala hlasité hudební nástroje, a mně za celou rozpravu nikdo nebyl schopný vysvětlit, co se tím myslí. Stejně tak jsou tam dechové nástroje, které vydávají vysoké tóny. Opět nikdo nevysvětlil, co to znamená,“ stěžuje si na novou vyhlášku Ferjenčík.

„Dává obrovskou pravomoc městské policii pronásledovat kohokoli za hraní na ulici,“ dodává.

Vedení Prahy v čele primátorku Adrianou Krnáčovou z hnutí ANO ale návrh brání. Podle ní jde o kompromis mezi tím, co požadovali umělci a občané.

„My jsme měli nespočetné množství jednání a výborů, kam měli přístup i buskeři. Vyjadřovala se k tomu Městská část Praha 1. Není to tak, že bychom je nevyslechli, ale museli jsme najít regulační mechanismus. Když se ta vyhláška ukáže, že je velice přísná, tak můžeme navrhnout změnu,“ ujišťuje.

Nová pravidla pro pouliční umění v Praze začnou platit od března.

Veronika Neprašová, msk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme