Trump, Cruz nebo Rubio? V Iowě v pondělí začínají republikánské primárky

Ve Spojených státech vrcholí napětí před prvním měřením sil prezidentských kandidátů. Už v pondělí budou v Iowě demokraté i republikáni rozhodovat o tom, komu chtějí dát stranickou nominaci do boje o Bílý dům. Jde o první hlasování v sérii takzvaných primárek, a proto poutá obrovskou pozornost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Republikánští prezidentští kandidáti (zleva) John Kasich, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson a Jeb Bush

Republikánští prezidentští kandidáti (zleva) John Kasich, Marco Rubio, Donald Trump, Ted Cruz, Ben Carson a Jeb Bush | Zdroj: Reuters

Orange City na západě Iowy se pyšní mnoha přívlastky. Je to místo hrdé na svou holandskou historii, drží ale i titul nejlepšího města k životu v celé Iowě a patří také k nejkonzervativnějším místům v celých USA.

Jedním z míst, kde si místní rádi a často povídají právě o politice, je "Holandská pekárna".

Preference tu jdou jednoznačně republikánským kandidátům. Jsme přeci v Orange City, směje se 63letý Verlyn Westra. A to znamená, že důležité jsou tu tradiční hodnoty - rodina, víra, pospolitost a tvrdá práce, shoduje se ošlehaný farmář se svými třemi přáteli. Čtveřice má v oblibě rozhodně jiné kandidáty než ty, kterým přejí celonárodní průzkumy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaká je nálada v republikánském táboře, zjišťovala v Iowě zpravodajka Lenka Kabrhelová

"Donald Trump mě děsí," vrtí hlavou Randy Jeltema. "Byla by to katastrofa," souhlasí 88letý Melvin Brower.

"Podle mne se lidem líbí, protože říká věci, které by nikdo jiný nevypustil z úst. Trump sice slibuje, že by všechno změnil, ale podle mne bychom na tom jako země byli mnohokrát hůř," soudí 59letý stavař Randy.

Sám by preferoval mladého senátora Marca Rubia, který je momentálně až na třetím místě v závěsu za miliardářem Trumpem a senátorem Tedem Cruzem.

Okres Sioux County je jedním z nejvíce prosperujících a tím pádem i nejvlivnějších regionů v celé Iowě, vysvětluje šéfredaktor místního týdeníku Doug Calsbeek. I tady jsou podle něj ale republikánští voliči rozdrobení, a nejvíc z toho těží právě Donald Trump.

Nejautentičtější forma demokracie

Příznivce na lokální úrovni prý neztrácí i přes šokující výroky, což mnohé pozorovatele překvapuje. Místní jsou povětšinou hluboce věřící konzervativci, pro které je důležitá křesťanská morálka, což není pro miliardáře Trumpa právě hlavní téma.

I proto Doug Calsbeek čeká, že pondělní volební shromáždění budou napínavá a zajímavá. Schůze ve školách, obecních klubech či soukromých domovech, během kterých straníci živě debatují a přesvědčují ostatní, jsou mnohými považované za nejautentičtější formu demokracie.

Z jiných regionů Spojených států se proti vlivu Iowy často ozývají i kritické hlasy. Po prvních shromážděních a primárkách v New Hampshiru totiž často odpadají kandidáti, kteří neuspěli, byť v jiných regionech by podporu mohli získat.

Kdo má největší šance, to je těžké předpovědět, soudí profesor Tima Hagel, který mapuje situaci několik set kilometrů odsud na univerzitě v Iowa City. Co se týče republikánů, bude podle něj třeba mít na zřeteli kromě vítěze i kandidáty těsně v závěsu. Právě z druhé či třetí pozice totiž nakonec v drtivé většině voleb posledních dekád nakonec vzešel republikánský prezidentský kandidát.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme