Vynález, který změnil svět. Karl Benz si před 130 lety patentoval auto se spalovacím motorem

29. ledna 1886 si Karl Benz požádal o patent na svoji tříkolku poháněnou spalovacím motorem. Podle německého patentového úřadu byl prvním konstruktérem, který benzinovým motorem nahradil živá zvířata. Tento okamžik je považovaný za počátek automobilové historie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První Benzův automobil z roku 1896

První Benzův automobil z roku 1896 | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Benz měl tehdy největší podporu ve své snoubence Bertě. Právě ta ho přesvědčila, aby si svůj "Motorwagen", nechal patentovat.

Benzův automobil vypadal spíše jako kočár. Měl dvě velká kola po stranách a jedno menší, řídící vpředu. Auto poháněl malý spalovací motor, který spotřeboval 10 litrů benzinu na 100 kilometrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Okamžik, považovaný za počátek automobilové historie, přiblížil Luděk Hubáček

„Jednalo se pochopitelně o jednoválec, který měl poměrně vysoký zdvih při malém vrtání. Objem byl necelý litr, výkon byl z dnešního hlediska legrační, zhruba něco přes půl koně,“ popisuje Jaroslav Větvička z českého Mercedes Benz klubu.

Veřejnost viděla poprvé Benzovo auto díky Bertě, která se svými dětmi vyrazila novým vynálezem na stokilometrovou cestu do Pforzheimu.

Automobil jel rychlostí maximálně 15 kilometrů v hodině. Bertě tak trvala cesta více jak šest hodin. Tříkolka budila značnou pozornost veřejnosti a Benz díky ní prodal hned několik kusů. Jeho motor je dodnes základním pilířem všech spalovacích motorů.

Samotná automobilka Mercedes-Benz však za objevitele spalovacího motoru považuje spíše Gottlieba Daimlera. Ten 29. srpna 1885, zažádal o patent pro svůj „člověkem řiditelný automobil se spalovacím motorem“.

Daimlerův automobil ale mnozí považují spíše za motocykl. Archiv firmy Daimler AG však tvrdí, že za automobil se dá považovat i Daimlerův první stroj.

ČRo, Luděk Hubáček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme