Zelený odpad do popelnic nepatří. Ústí zdarma půjčuje lidem kompostéry

29. leden 2016

Lidem z Ústí nad Orlicí město rozdalo už skoro 600 kompostérů. Chce, aby se v popelnicích objevovalo co nejméně zeleného odpadu. Ten tam totiž nepatří a zbytečně končí na skládkách.

Lidé si ho díky plastovému zařízení mohou likvidovat sami na svých zahradách. V areálu bývalé Perly si ještě dnes mohou lidé domácí kompostér vyzvednout.

Město začalo vydávat kompostéry už v prosinci. „Vydáváme kompostér proti smlouvě a dáváme jim informace o kompostování v domácích kompostérech a návod na sestavení kompostéru,“ říká úřednice.

Méně na skládku, víc zpátky do přírody

Přišli i občané, kteří již ve své domácnosti kompostují. „Já už kompostuji dvacet let. Starý kompost odchází, tak jsem se rozhodl, že to inovuji a budu kompostovat dále. Doposud jsem měl dřevěný kompostér, ale tento bude mít delší životnost,“ říká pan Ivan.

Čtěte také

„Ono to je v režimu v předcházení odpadu. My se snažíme ten odpad nevytvořit tím, že dáme kompostéry. To, co by mohlo přijít do popelnice nebo sběrného dvora a pak by to šlo na skládku, zůstane u občanů na místě. Oni z toho udělají kompost a využijí ho na zahrádkách. Šetříme nejen přírodu, ale i finanční prostředky za svoz a ukládání odpadu,“ říká vedoucí odboru životního prostředí Tomáš Kopecký.

V Ústí nad Orlicí rozdávají lidem kompostéry zdarma

A dodává: „Včera jsme jich vydali 150 a s tím, co se vydávalo v prosinci, jich je dohromady asi 560.“

O většinu kompostérů už se lidé přihlásili. Ti, kteří to nestihli, budou mít šanci ještě na jaře. „My během února si to všechno spočítáme, zjistíme, kolik lidí si je nevyzvedlo, ty ještě oslovíme. Už se nám přihlašují lidé do druhého kola. V druhém kole asi během března uděláme další jeden nebo dva sny na vydávání,“ doplňuje Kopecký.

autor: Zuzana Pecháčková
Spustit audio