Íránský prezident Rouhání uzavřel v Evropě kontrakty za miliardy

Íránský prezident Hasan Rouhání navštívil tento týden poprvé od svého zvolení Evropu. Přicestoval jako první íránská hlava státu po šestnácti letech. Na čtyřdenní návštěvu Itálie a Francie ho doprovázela stodvacetičlenná delegace podnikatelů a ministrů.

Rouhání během návštěvy uzavřel dohody v hodnotě miliard dolarů. Rozepisuje se o tom server americké televizní stanice NBC News. Jedna z dohod se týká ropovodu, jehož výstavba zajistí italské firmě Saipem příjem ve výši až pěti miliard dolarů. Okolo 5,7 miliard vydělá v Íránu ocelářský podnik Danieli a na čtyři a čtvrt miliardy si přijde skupina Condotte d’Acqua, která buduje infrastrukturu.

Teherán splnil požadavky mezinárodní dohody o omezení svého jaderného programu a dosáhl zrušení sankcí. Prezident Rounání teď po létech omezeného přístupu na západní trhy usiluje o zahraniční investice. V úterý pronesl projev na íránsko-italském obchodním fóru, kde se mluvilo i o lidských právech a konfliktu na Blízkém východě. Rouhání se také sešel s italským premiérem Matteem Renzim.

Jak NBC dále uvádí, Rouháního přijal i papež František. Mluvili spolu 40 minut v soukromí, dodává libanonský server Ya Libnan. Podle vyjádření Vatikánu papež prezidenta vyzval, aby bojoval proti terorismu a pašování zbraní v regionu. Rouhání údajně Františka požádal, aby se za něj modlil, a věnoval mu ručně tkaný koberec z města Komm. Bylo to první setkání íránské hlavy státu s papežem od roku 1999.

Írán podepsal kontrakty s Francií za více než 400 miliard. Koupí i desítky airbusů

Při Rouháního návštěvě Francie vznikl společný podnik íránské firmy Khodro s automobilkou Peugeot Citroën v hodnotě 400 milionů eur, informuje francouzský deník Le Monde. Už v druhém pololetí příštího roku by měl v Íránu vyrobit až 200 tisíc vozů.

O společném podniku jedná s íránskou firmou Saipa také Renault. List také píše o dohodě s francouzským Airbusem, od kterého Teherán zakoupí 118 letounů za zhruba 22 miliard eur. Francouzský Total podepsal smlouvu o nákupu íránské ropy a vzájemná spolupráce se chystá i mezi železnicemi a námořními správami.

Airbus A380

Francie však pro Rouháního neuspořádala oficiální společný oběd, protože odmítla vyhovět íránskému požadavku, aby na stole nebylo víno a aby se podávalo rituálně čisté maso podle muslimských zvyklostí. Elysejský palác se vymluvil na „republikánskou tradici“, informuje britský Telegraph.

Čtěte také

V Římě slavnostní večeře byla a alkohol se nepodával. Francouzi nabídli Íráncům místo oběda snídani, ale tu zase nechtěl Teherán s tím, že je to „příliš laciné“. A tak každý z prezidentů obědval ve čtvrtek sám. Francouzi ani Rouháního návštěvu neoznačovali za oficiální, ale prezident François Hollande ho přesto přijal s vojenskými poctami a hymnami, všímá si agentura AFP.

Když byl Rouhání v Římě, vyvolalo rozruch i kritiku zakrytí nahých antických soch v Kapitolském muzeu krabicemi, dodává britský Independent. Měl to být výraz respektu vůči prezidentovi konzervativní islámské republiky.

To ale pobouřilo skupinu za práva íránských žen My Stealthy Freedom. Název bychom mohli přeložit jako „Má kradmá svoboda.“ Tato iniciativa poukázala na to, že Itálie respektuje islámské hodnoty, ale „islámská republika nerespektuje hodnoty ani svobodu volby íránských žen“. A předsedkyně francouzské Íránské národní rady odporu Maryam Rajaviová poznamenala, že „rudý koberec evropských vlád pro Rouháního vítá kmotra terorismu a fundamentalismu“, připojuje britský deník Telegraph.

Čtěte také

Není to poprvé, co Itálie zahalovala sochy, aby neurazila muslimské diplomaty, pokračuje Independent. Když loni v říjnu přijel navštívit premiéra Renziho korunní princ z Abú Zabí, Florencie zakryla plastiku Jeffa Koonse. Letos však byla kritika italských ústupků hlasitá.

Zatímco Rouhání jednal s Renzim, lidé se na sociálních sítích pošklebovali zahaleným aktům a posílali si výsměšné fotomontáže, uzavírá Independent. Podle Telegraphu však premiér ani ministr kultury o rozhodnutí sochy zakrýt nevěděli a nenařídili je. Také íránský prezident Rouhání potvrdil, že nic takového nepožadoval.

autor: gzb
Spustit audio