„Potkáte-li vlka, zkuste si to hlavně užít,“ říká ochránce přírody Petr Stýblo

29. leden 2016

„Přirozenou přírodu jsme si už zničili před mnoha sty lety, nicméně to, aby v každém ekosystému byl vrcholový predátor, je hrozně důležité. To, že je u nás predátorů málo, znamená, že jsou tu přemnožení srnci, jeleni či divočáci, kteří páchají škody. Takže zaplať pánbůh, že tu šelmy jsou,“ říká Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody o návratu velkých šelem do české přírody.

A doporučuje odnést si z náhodného setkání s divokou šelmou co nejkrásnější zážitek. To, že byste při procházce lesem narazili například na vlka, je totiž nadmíru nepravděpodobné. Jedná se totiž o zvířata velmi plachá.

Ale nebuďte zklamaní, vlka sice asi jen tak nepotkáte, ovšem na problémového medvěda narazíte o něco snáz. Pokud už ho překvapíte při vybírání svých odpadků, můžete mu dle doporučení ostřílených sibiřských lovců „strčit ruku do tlamy a chytnout ho za kořen jazyka, čímž mu přivodíte takovou bolest, že vám vůbec nic neudělá“. Ovšem nejste-li dobrodružné nátury, bude možná bezpečnější dělat mrtvého a hlavně a především se mu nedívat do očí. „Medvědi lidi nejedí, takže dřív či později by měl medvěd utéct,“ tvrdí Stýblo. Divoká zvěř pro nás totiž v žádném případě není tak nebezpečná, jako jsme my, lidé, pro ni.

„Nedávno se našlo zastřelené vlčí mládě ze smečky, která se již třetím rokem pohybuje u Doks. Ale nejde jen o pytláctví, šelmám vadí neprostupné překážky, které člověk vytváří. Šelmy totiž nejsou schopné se přes silnice bezpečně dostat, ač to občas nešťastně zkusí,“ doplňuje.

Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Jakub Kaifosz
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.