Dvě jezera na Opavsku čekají na obnovu za stovky milionů korun

29. leden 2016
Zprávy , Zprávy

Hned dvě jezera na Opavsku čeká důkladná proměna. Souvisí to s obnovou území po důlní činnosti. Jenže jde o stovky milionů korun a stát o nich zatím nerozhodl.

Pokud se někde dobývá nerostné bohatství, je nutné toto území po těžbě vyčistit a obnovit. Toto jednoduché pravidlo se týká například Ostravska, kde ale nesouvisí jen s černým uhlím. Na peníze od státu čekají i města, kde se těžil například sádrovec anebo štěrkopísek.

V Hlučíně u Opavy je nutné opravit poškozené břehy městského jezera a celkové náklady dosahují jedné miliardy korun. Hlavní hráz se totiž bortí.

„Všechno je připraveno, chybějí jen peníze. Prosilo se, žádalo se, máme to přislíbeno, ale opravdu ty peníze se musí najít,“ říká místostarostka Hlučína Blanka Kotrlová (ANO).

Kolem jezera se teď nesmí stavět, takže město odmítá nejrůznější investory, kteří by tady postavili hotely nebo akvaparky. A co je podle radnice nejhorší – hrozba zatopení širokého okolí je skutečně reálná.

„Ta masa vody je tam neskutečná. Nedejbůh bych si přála, aby se něco takového stalo, ale myslím si, že lidé v Ostravě, Třebovicích, Bohumíně by nebyli rádi,“ dodává místostarostka.

Jenže ministerstvo financí potvrdilo, že letos s penězi pro Hlučín nepočítá.

Výrazně méně, asi 100 milionů korun, bude stát oživení Stříbrného jezera a jeho okolí v sousední Opavě. Kvůli dávné těžbě sádrovce se tomuto místu neřekne jinak než Sádrák. Náměstek primátora Dalibor Halátek (Změna pro Opavu) doufá, že město nebude čekat na peníze od ministerstva financí tak jako Hlučín.

„V průběhu února jim bude předána kompletní dokumentace, aby mohli vysoutěžit toho, kdo nám jezero zvelebí. A je potom už jen na něm, kdy tomu tak bude,“ dodává Halátek.

Tato jezerní investice je zatím pouze ve státním zásobníku investičních akcí a bude záležet na rozhodnutí vlády.

Podobných oblastí zasažených nejrůznější těžbou je v celé zemi mnoho. Města a obce se většinou snaží připravit všechno tak, aby stačilo už jen přiklepnout státní peníze. Na ty se ale může čekat i léta.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související