Sestra španělského krále půjde k soudu i přes odpor prokuratury

Sestra španělského krále, princezna Cristina, stane před soudem kvůli podezření z daňových podvodů. Dnes o tom rozhodl takzvaný panel soudců. Prokurátor přitom žádal zastavení stíhání, případně pouhou pokutu. Španělská princezna je první člen královské rodiny od obnovení monarchie v roce 1975, který čelí žalobě z trestného činu. Obžalovaný je i její manžel a dalších šestnáct lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Infantce hrozí za daňové úniky v kauze Nóos až 8 let vězení

Infantce hrozí za daňové úniky v kauze Nóos až 8 let vězení | Zdroj: Reuters

Padesátiletá infantka Cristina, šestá v nástupnickém pořadí na španělský trůn, čelí obvinění z daňových podvodů v takzvané kauze Nóos, kterých se údajně dopustila společně se svým manželem, bývalým španělským reprezentantem v házené Iňakim Urdangarinem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sestra španělského krále půjde kvůli podezření z daňových podvodů k soudu i přes odpor prokuratury. Mluvila o tom spolupracovnice ČRo ve Španělsku Lubica Zlochová

Kauza vypukla před pěti lety, kdy se objevilo podezření, že manžel princezny defraudoval peníze z nadace na podporu sportovců. Celkem údajně zpronevěřil asi šest milionů eur. Vyvádění peněz z nadace se podle vyšetřovatelů dělo přes firmu, v níž Cristina figurovala jako spoluvlastník.

Soud ve městě Palma de Mallorca začal za velkého zájmu novinářů 11. ledna. Princezna obvinění odmítla s tím, že o manželových aktivitách nevěděla.

Proces bude pokračovat 9. února. Předpokládá se, že potrvá až do léta. Vypovídat před soudem by mělo asi 363 svědků. Se zájmem ho sleduje velká část společnosti.

Princezně hrozí až 8 let vězení, jejímu manželovi dokonce až 19 let vězení.

Král Felipe VI. loni své sestře kvůli vyšetřování odebral titul vévodkyně z Palmy. Ten Cristině Bourbonské udělil v roce 1997 otec, bývalý král Juan Carlos I., u příležitosti jejího sňatku. Titul vévodkyně nepřinášel Cristině kromě prestiže žádné výhody. Cristina již několik let žije s manželem a se čtyřmi potomky ve švýcarské Ženevě.

ČRo, Ľubica Zlochová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme