Tokijský balet zatančí choreografii L'Heure Bleue. Nacvičili ji s bratry Bubeníčky

Bratři Jiří a Otto Bubeníčkové, slavní tanečníci českého původu, mají dnes premiéru v japonském Tokyo City Ballet. S místními umělci nastudovali představení L'Heure Bleue, tedy Modrá hodina. Kratší verzi tohoto baletu mohli vidět i čeští diváci v červenci loňského roku v Plzni.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jří Bubeníček

Jří Bubeníček | Foto: Otto Bubeníček st.

Novou choreografii sestavil Jiří Bubeníček přímo na objednávku tokijského baletu. Modrá hodina, L'Heure Bleue, je francouzský výraz pro dobu mezi dnem a nocí, kdy ještě není úplně světlo, ani úplně tma a obloha má sytě modrou barvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavní bratři Bubeníčkové dnes v Tokyo City Ballet uvedou svou choreografii. Proč si spolupráce s japonskými tanečníky cení, řekli Marině Feltlové

Choreografie Modrá hodina je sledem humorných příběhů odehrávajících se mezi ženami a muži.

K vytvoření díla se Jiří Bubeníček inspiroval během svého měsíčního pobytu v Paříži, kde vystupoval v tamní opeře.

„Hodně jsem chodil do muzea, na výstavy. Inspiroval jsem se i v Louvru starými obrazy. Tak vznikla choreografie, kterou připravujeme na hudbu Johanna Sebastiana Bacha,“ popsal.

„Balet má asi 35 minut. Vznikl nejdříve v Americe, ale tady mě ředitelka souboru požádala, jestli bych to neudělal delší, proto jsem přidělal asi 20 minut navíc, takže je to nová kreace.“

V původní verzi L'Heure Bleue tančí i oba bratři. V japonském Tokyo City Ballet se ale představí pouze jako tvůrci. Spolupráci s japonskými tanečníky si nemohou vynachválit.

„Tady se pracuje krásně, je tu taková svoboda. Tanečníci jsou strašně nadšení a s radostí tancují. Systém tu funguje jinak. Tanečníci tu nejsou tolik placení jako třeba v souborech v Německu, proto to musejí mít opravdu rádi,“ dodal Jiří Bubeníček.

Marina Feltlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme