Možnosti zhlédnout filmové novinky legálně online využívá stále více Čechů

Češi mají stále větší zájem o legální sledování filmových novinek z pohodlí vlastního domova. Vyplývá to z údajů kin a internetových obchodů, které tuto možnost nabízejí. Denně ji využijí stovky zájemců. Přehrání filmu vyjde zpravidla na několik desítek korun. Po zaplacení běží lidem 30denní lhůta, ve které mohou film sledovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Online platba kartou (ilustrační foto)

Online platba kartou (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Možnost legálního přehrávání aktuálních filmů se hodí například pro rodiče malých dětí nebo pro ty, kteří to mají do kina daleko. Katalog snímků nabízí hned několik českých webů, včetně vybraných kin.

„Bereme to jako rozšiřování nabídky služeb divákům. Jde nám o to, aby se dívali na kvalitní filmy. Kdybychom se báli, že nám to bude brát diváky z kina, tak bychom to nedělali," řekl produkční jednoho z pražských kin Marian Plieštik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kina i internetové obchody lákají lidi na legální sledování filmových novinek v pohodlí domova. Jak služba funguje, zjišťovala Veronika Hlaváčová

Běžné vstupné na film u nich stojí v průměru 120 korun. Za přehrání stejného snímku doma dají lidé přesně polovinu.

„Je to i další možnost vidět i starší tituly, které už v kinech nejsou. To je z mého pohledu největší přínos," doplnil.

Na stránky několika pražských a brněnského kina možnost online přehrávání snímků dodává jedna z filmových distribučních společností.

Podle jejího zástupce Jana Noháče je projekt ošetřený proti pirátům. Nejde přímo o stahování filmů, ale jen o jejich přehrávání.

„Je to věc, která přišla s rozvojem rychlého internetu, řádově před pěti lety. Všeobecně rozšířené technické podmínky umožnily, že si člověk může v reálném čase přehrát kvalitní, datově náročný obsah,“ popsal.

„Ve chvíli, kdy divák film zaplatí, tak má 30 dnů na to, aby si ho přehrál. Přičemž pokud mu do toho něco vleze, musí odběhnout, tak má čtyřikrát možnost ho přerušit a vrátit se k němu později."

Legálně a ve vysoké kvalitě

Filmy společnost nabízí v plné kvalitě a s kvalitním překladem. To, jaké tituly se k přehrání na českých webech objeví, záleží na dohodě s producenty.

„Jedná-li se o české filmy, tak je to přímá naše dohoda. Pokud distribuujeme filmy zahraniční, tak je to trochu složitější. Pravidla jsou celosvětově nastavená."

O legální přehrávání filmů mají Češi stále větší zájem. Jen na stránkách kin tuhle možnost využívají stovky lidí denně. Katalog filmů nabízejí navíc i vybrané internetové obchody.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme