Odvolání v kauze Rath chce soud řešit dohromady. Projedná je zřejmě až na podzim

Bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath a manželé Kottovi se na podzim opět sejdou v jedné soudní síni. Pražský vrchní soud chce jejich odvolání v údajné korupční kauze řešit dohromady. V minulosti se přitom případ s 11 obžalovanými kvůli průtahům rozdělil na několik částí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

Na prostudování spisu, který má skoro 2,5 tisíce stran, si senát v čele se soudcem Pavlem Zelenkou vzal několik měsíců čas.

„Proces bude sloučený a bude to rozhodováno, když to dobře dopadne, na podzim tohohle roku,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt.

Pečlivě připravit se na proces chtějí i zbylí aktéři kauzy.

„Čas využiji ještě ke studiu spisu, neboť těsně po ustanovení jsem ho dostala velmi málo, takže to vlastně doháním až teď. Budu se scházet se svým klientem,“ potvrdila Marcela Ondřejová, která zastupuje Davida Ratha.

Údajná organizovaná korupce

Poslední neznámou tak zůstává, kdo usedne na židli žalobce. Šéfka Vrchního státního zastupitelství v Praze Lenka Bradáčová zatím pouze vzkázala, že vybere ze svého týmu experta na hospodářskou kriminalitu.

Nejpřísnější trest si z prvoinstančního verdiktu odnesl David Rath, a to 8,5 roku vězení a propadnutí majetku. Manželé Kottovi, které soudce označil za organizátory korupce, odešli s trestem 7,5 roku vězení.

V odvolacím procesu se ale bude rozhodovat i o trestu pro podnikatelku Ivanu Salačovou. Jako jediná spolupracovala s policií během vyšetřování a získala status spolupracující vyšetřované. Vyvázla tak s tříletou podmínkou.

Jaroslav Gavenda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme