Profesionální fotbalisté v Británii vydělávají velké peníze, i tak je ale trápí finanční potíže

Bývalý slavný útočník Evertonu a Glasgow Rangers Duncan Ferguson rozšířil řady britských fotbalistů, kteří museli vyhlásit osobní bankrot. Sportovci doplácejí nejen na menší finanční gramotnost, ale třeba také na gamblerství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze, měna, britská libra, britské libry (ilustrační foto)

Peníze, měna, britská libra, britské libry (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Jednotlivé případy mají některé společné jmenovatele.

Patří mezi ně například bezuzdné utrácení, nákladné koníčky nebo to, že zapomínají na pomyslná zadní vrátka. Nejslavnější anglický fotbalový bankrotář, někdejší brankář anglické reprezentace David James, si neustále kupoval nové a nové věci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Finanční potíže sportovců popisuje londýnský zpravodaj ČRo Jiří Hošek

Jak říká jeho spoluhráč Stan Collymore, zaprášily se mu boty, vyhodil je a koupil si nové. Odřel auto a hned druhý den si pořídil nový model.

David James přitom vydělal jen fotbalem 20 milionů liber (zhruba 700 milionů korun), vlastnil sedm luxusních nemovitostí, měl exkluzivní smlouvu na televizní komentování se společností BT, a stejně zbankrotoval, i kvůli hráčské vášni.

Poslední prominentní bankrotář Duncan Ferguson pobíral na vrcholu kariéry 30 000 liber týdně. Návrh na uvalení bankrotu podal daňový úřad, protože fotbalista dlužil obří částku na nezaplacených daních.

Jak říká další bývalý slavný fotbalista Robbie Savage, největším šokem v životě fotbalisty je, když přestanou chodit peníze na účet, a ne všichni jsou na to připraveni.

Problémem je i gamblerství

I když se jakékoli sportovní sázky profesionálních fotbalistů ve Velké Británii hodně hlídají, stejně se téhle vášni stále daří.

Je to problém, který je tak trochu skrytý. Nedávno se dělal průzkum mezi 92 kluby nižších anglických soutěží, a vyplynulo z něj, že v průměru tři hráči v každém klubu jsou gambleři.

To, že sázení mezi fotbalisty v Británii není na ústupu, potvrdil BBC i někdejší profesionální hráč Tony Kelly, který má také za sebou osobní bankrot, dokázal se ale ze spirály hráčské vášně dostat.

„Gamblerství je určitě pořád součástí vrcholového fotbalu. Pracuji pro charitativní organizaci Sporting Chance a zjistili jsme, že hodně fotbalistů touhle závislostí trpí. Jako u jiných závislostí si to hráči neuvědomují, nebo si to nechtějí připustit. Mají pocit, že by to zranilo jejich hrdost. Můj vzkaz je jasný, vyhledat co nejrychleji odbornou pomoc, dokud není pozdě,“ řekl Kelly.

Finanční problémy bývalých špičkových britských fotbalistů nejsou ničím výjimečným. Podle údajů z amerických profesionálních sportů v tamní basketbalové NBA zbankrotuje do 5 let po skončení kariéry 60 procent někdejších hráčů. U amerického fotbalu je to dokonce 78 procent.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme