Bavorská státní opera zve na dobývání jižního pólu. Uvede nové dílo Miroslava Srnky

Jeden z nejrespektovanějších hudebních skladatelů současnosti, úplně nová opera a hvězdní pěvci. To vše patří k dnešní premiéře Bavorské státní opery v Mnichově. Hlavní role díla Jižní pól Miroslava Srnky zpívají Rollando Villazón a Thomas Hampson.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opera pro všechny, bavorská Státní opera

Opera pro všechny, bavorská Státní opera | Foto: licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported

„Chtěl jsem něco, co má nějakou velikost, šíři a mocnost, jakousi masu. Postavy se nacházejí úplně ztraceny v ohromné krajině, která má svoji sílu,“ vysvětluje skladatel Miroslav Srnka, proč si pro svou novou operu vybral téma dobývání jižního pólu.

Libreto napsal cenami ověnčený australský scenárista Tom Holloway.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jižní pól se jmenuje nejnovější opera jednoho z nejlepších hudebních skladatelů současnosti Miroslava Srnky. Více zjišťovala Michala Komrsková

„Mezi roky 1911 a 1912 se dva týmy vydaly dobýt jižní pól. Moje libreto popisuje jejich boj, který museli zvládnout cestou k Antarktidě,“ popisuje.

Role polárníků Roalda Amundsena a Roberta Falcona Scotta zpívají hvězdní Roberto Villazón a Thomas Hampson. Operu museli nazkoušet za šest týdnů.

Krátce před premiérou nabrala spolupráce s dirigentem Kirillem Petrenkem a orchestrem nezvyklé tempo.

„Po každé orchestrální zkoušce jsme seděli hodiny a hodiny spolu nad partiturou, jak to bude příště jinak a lépe, a to je způsob, jak se dá dospět k mimořádnému výsledku,“ říká Srnka.

Světová premiéra opery Jižní pól skladatele Miroslava Srnky čeká mnichovskou Bavorskou státní operu dnes večer. Další čtyři reprízy jsou naplánovány na únor.

Michala Komrsková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme