Kandidát na prezidenta Ted Cruz se prezentuje jako pravý opak Obamy

Mezi uchazeči o republikánskou kandidaturu na amerického prezidenta zatím jasně vede Donald Trump. Už zítra se ale ve státě Iowa ukáže, jestli mu voliči skutečně dají svoje hlasy. V zástupu dalších uchazečů je totiž jeden, o kterém se říká, že by Trumpa mohl aspoň potrápit, když už ne porazit – texaský senátor Ted Cruz.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezidentské volby v USA: Kandidovat chce také republikánský senátor Ted Cruz

Prezidentské volby v USA: Kandidovat chce také republikánský senátor Ted Cruz | Zdroj: Reuters

Že Cruzovi uprostřed kampaně jen tak nedojde dech, ukázal už v roce 2013. V Senátu tehdy řečnil nepřetržitě 21 hodin proti národnímu systému zdravotní péče, takzvané Obamacare.

Četl tehdy od senátního pultíku svým dcerám dokonce pohádky na dobrou noc. Svojí obstrukcí sice nic nezměnil, zato se zviditelnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jediný, kdo dokáže potrápit Trumpa. S takovým renomé vstoupí do primárek před volbou prezidenta USA republikánský kandidát Ted Cruz

Když se nedávno Cruz v debatě potkal s Donaldem Trumpem, oba si ironicky vzájemně nabídli funkce viceprezidenta, pokud ten druhý získá prezidentský post.

Trump ale Cruzovi znovu předhodil i jeho rodinnou historii. Cruz je totiž synem kubánského imigranta, a sám se narodil v Kanadě. Trump tvrdil, že to zpochybňuje Cruzovu volitelnost, podobné spory se objevily už i při dvou předchozích prezidentských volbách. Cruz byl ale připravený:

„Americké právo mluví jasně. Dítě amerického občana narozené v cizině je rodilým Američanem. Totéž dítě vojáka, které se mu narodí v cizině. Proto byl třeba John McCain volitelný za prezidenta, i když se narodil v Panamě.“

V diskusi se ostře střetli Donald Trump (vlevo) a Ted Cruz | Foto: Reuters

Cruz má elitní právnické vzdělání a ve škole kdysi vynikal v debatních soutěžích. Po pár letech v Senátu je ale stále politický nováček. Obhajuje trest smrti ve výjimečných případech a ústavní právo Američanů nosit zbraň.

„Když se stane nějaká tragédie se střelnou zbraní, Washington často podlehne emocím a přijímá zákony, které nemají nic společného s realitou,“ říká.

Ted Cruz se prezentuje jako pravý opak současného prezidenta Obamy. Jako hodnotový i náboženský konzervativec. Takoví voliči jsou tradičně právě v Iowě, a proto je pro Cruze tak důležité uspět právě tam.

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme