Clintonová chce po úřadech zveřejnění soukromých e-mailů, které jim poskytla

Hillary Clintonová trvá na zveřejnění všech pracovních e-mailů ze své soukromé schránky. Americké ministerstvo zahraničí v pátek oznámilo, že část elektronické korespondence bývalé ministryně nemůže kvůli utajení zveřejnit. V době odeslání ale tyto dokumenty tajné nebyly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová

Demokratická kandidátka na úřad amerického prezidenta Hillary Clintonová | Zdroj: Reuters

Současná favoritka v souboji o demokratickou nominaci na post prezidenta si myslí, že většinu Američanů aféra vůbec nezajímá.

„Opravdu nejsem znepokojená. Většina lidí se zajímá spíš o to, jak nastartujeme ekonomiku. Nevím, o jaké tajné informace jde, proto chci, aby zveřejnili všechno. Každopádně to nemění nic na tom, že s tajnými zprávami nakládám vždy pečlivě,“ uvedla Clintonová.

Skandál se soukromými e-maily Hillary Clintonové vypukl loni v březnu. Bývalá první dáma v době svého působení na postu ministryně zahraničí používala v rozporu s pravidly svou soukromou e-mailovou schránku i pro pracovní účely.

Už dříve potvrdil mluvčí amerického ministerstva zahraničí John Kirby, že dokumenty nebyly utajené v době odeslání.

„Na základě žádosti tajných služeb jsme 22 dokumentů zařadili mezi přísně tajné a nebudeme z nich zveřejňovat ani část. V době odeslání ale tyto informace utajované nebyly,“ řekl Kirby.

Označení ‚přísně tajné‘ podle ministerstva dostaly proto, že by velmi výrazně ohrozily národní bezpečnost, pokud by se dostaly na veřejnost.

Zdroje zevnitř zpravodajských služeb přitom potvrdily agentuře AP, že 37 stránek obsahovalo informace o speciálních utajovaných programech jako například zásahy bezpilotních letounů nebo vládní odposlechy.

ČRo, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme