Ivan Hoffman: Při řešení migrační krize jde o boj srdce s rozumem. U Merkelové začíná vyhrávat rozum

1. únor 2016

Dala německá kancléřka milionům uprchlíkům falešnou naději? Proč se její postoj začíná obracet a hovoří o jejich návratu po ukončení války na Blízkém východě? Podle komentátora jí prostě tato krize přerůstá přes hlavu. A nejen jí.

Merkelová nejdřív nechtěla vůbec hovořit o počtech lidí, kterým nabízí pomoc. Dnes je chce do tří let vracet. „Celý její postoj k migraci je od samého počátku konfliktem srdce a rozumu,“ myslí si Ivan Hoffman. Srdce káže lidem v nouzi pomoct. Ale když jich je milion, musí nastoupit chladný rozum.

Silvestrovská noc rozhodla

Až 40 % Němců si tak myslí, že situaci nezvládla a měla by odstoupit. Merkelová teď prostě musí svůj názor korigovat. „Jinak by to byla politická sebevražda.“ Veřejné mínění se obrátilo na Silvestra po sexuálních útocích na stovky žen a po benevolentnějším přístup policie k drobným přestupkům nebo krádežím migrantů.

Ivan Hoffman ale přemýšlí o krok dál. „Co udělají s těmi, kteří ale nebudou chtít odejít?“ Pokud nesplní nároky na azyl, případně poruší nějaký zákon. „Asi tady bude nutné použít nějakou formu násilí, ale to je přesně to, čeho se všichni politici opravdu bojí!“

Čtěte také

Navrácení uprchlíků v praxi

Zatím jde jen o změnu rétoriky. Ale jak to udělat? „Asi se to bude muset řešit už s lidmi na lodi, kteří připlouvají do Evropy. Asi je nikdo nebude potápět. Ale vracet do míst, odkud vypluly. A to bude opravdu problém!“ Kancléřka spoléhá na opakování situace z 90. let, kdy se na Balkán vrátilo kolem 70 % válečných uprchlíků.

Podle komentátora ale tady nejde o stejnou situaci. Na cestu se totiž vydalo i množství ekonomických migrantů. Ti nemají důvod se sami vracet. „Teď jsou příčiny komplikovanější, uprchlíci mají různé důvody. A o to komplikovanější bude řešení celé krize,“ myslí si komentátor.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

Migranti / uprchlíci - nelegální překročení hranic a nelegální pobyt
autoři: iho , lup , Miroslav Dittrich
Spustit audio