Rozdíly v platech žen a mužů v Česku prověří speciální inspektoři

Stát chce účinněji bojovat proti platové diskriminaci. Do českých společností proto zamíří speciálně vyškolení inspektoři, kteří budou mít za úkol prověřovat rozdíly v platech žen a mužů. Za nerovné odměňování společnostem už dnes hrozí pokuta až jeden milion korun. Dokázat platovou diskriminaci ovšem není snadné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, společenské oblečení, dress code, oblek, boty (ilustrační foto)

podnikatelka, manažerka, byznysmenka, společenské oblečení, dress code, oblek, boty (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Rozdíl mezi platy českých mužů a žen na stejné pozici a za stejnou práci je podle Evropské komise v průměru 22 procent. Horší než Česko je v rámci osmadvacítky už jen Estonsko, Rakousko a Německo.

Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která sdružuje 34 nejvyspělejších ekonomik světa, jsou pak ženy nejvíce diskriminovány v Jižní Koreji. Vydělávají tam o 37 procent méně než muži.

Podle poslední studie OECD neexistuje žádná země, kde by ženy nebyly z hlediska platu diskriminovány vůbec. Nejvíc se ale svými výdělky blíží mužům Novozélanďanky a Belgičanky. Evropská komise pak chválí ještě Slovinsko, kde je průměrný rozdíl jen 2,5 procenta.

Přehrát

00:00 / 00:00

České ženy berou podle EK v průměru o 22 % méně než muži

Podle náměstka generálního inspektora práce Jiřího Macíčka vyrazí speciálně proškolení inspektoři na kontroly do českých společností už letos v dubnu. Počítá s tím, že do června provedou několik desítek kontrol.

Úřad ale přiznává, že dokázat úmyslnou diskriminaci nebude jednoduché. Inspektoři se budou spoléhat zejména na udání samotných zaměstnanců.

V druhé polovině roku už by kontroly měly probíhat systematicky a v příštím roce by podle Macíčka měly být jednou z hlavních náplní úřadu. Generálního inspektora práce k tomuto kroku vyzvala ombudsmanka Anna Šabatová.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme