Česko má svou mapu hazardu. Vytvořili ji odborníci z olomoucké univerzity

1. únor 2016

Výherních automatů v Česku ubývá. Příjmy z hazardu se ale nesnižují. Hráči ročně prosázejí kolem 140 miliard. Česko tak spolu s Itálií zůstává jednou z největších heren Evropy.

Kde se nejvíc sází teď, ukazuje nová mapa hazardu České republiky. Sestavili přírodovědci z olomoucké univerzity.

„Ty modré kruhy znázorňují absolutní počty hracích přístrojů. Vidíte, že nejvíce má Praha, ale potom jsou i města jako Olomouc nebo Brno. Ty červené křížky mají znázorňovat, které obce už v republice přistoupily k regulaci hazardu,“ říká Zdeněk Szczyrba , který bude mapu hazard aktuálně doplňovat.

Porovnává rozdíly mezi regiony a také ekonomický dopad hazardu. Kasina, herny a výherní automaty jsou totiž pro obce i stát vítaným zdrojem příjmů. Roční výtěžek v Česku se pohybuje kolem 32 miliard korun. Počty automatů klesají, v současné době jich je kolem 50 tisíc. Nejvíc jich je ve velkých městech a v pohraničí:

„V tom pohraničí jsou to obce, které mají víc povolených hracích zařízení a sázkových her v kasinu, než mají obyvatel,“ upozorňuje Szczyrba.

Podle Davida Fiedora, který na mapě hazardu spolupracuje, jsou takovým příkladem Chvalovice u Znojma, kde přes 80 procent daňových příjmů obce pochází z hazardu. Hodně automatů je i na severní Moravě a v severních Čechách.

Souvisí to do jisté míry se skladbou obyvatelstva a mírou nezaměstnanosti. Mapa jasně ukazuje vztah hazardu a ekonomiky. Kolem heren se totiž daří zastavárnám i poskytovatelům nebankovních půjček:

„Když prohrajete, potřebujete peníze. Kdo vám je poskytne? Zastavárna, kde něco zastavíte, třeba mobil nebo hodinky. Nebo si půjčíte za nehorázné, nekřesťanské, lichvářské peníze další peníze na hraní. To vás stahuje do té díry hazardu a stává se z vás hráč s neskutečnými dluhy a neléčitelnou nemocí,“ říká David Fiedor.

Na jaře chtějí Zdeněk Szczyrba a David Fiedor na mapě dál pracovat Promítnout do ní chtějí například nabídku sociálních služeb pro patologické hráče.

autor: bam
Spustit audio