Kvůli bombové hrozbě prohledává policie vlaky RegioJet a Leo Express

Anonym dnes ráno nahlásil bombu ve vlacích soukromých dopravců RegioJet a Leo Express. Policisté zastavili spoje ve stanicích a evakuovali přes 1000 cestujících. Opatření se dotklo celkem 14 vlaků v celé zemi, které museli zkontrolovat policisté a pyrotechnici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anonym nahlásil bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je, kontroluje také cestující

Anonym nahlásil bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je, kontroluje také cestující | Zdroj: ČTK

„Dnes v dopoledních hodinách jsme přijali oznámení o uložení nástražného výbušného systému v konkrétních vlacích,“ oznámila mluvčí policejního prezidia Markéta Janovská.

Anonym nahlásil bombu v osm hodin ráno s tím, že vybuchne do tří hodin po oznámení. Některé soupravy proto ze stanic ani nevyjely.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie prohledávala vlaky RegioJet a Leo Express kvůli bombové hrozbě. Situaci sledovala redaktorka Tereza Chlubná

Policisté navíc museli zastavit všechny vlaky, protože anonym neupřesnil, ve kterém spoji by měla bomba být.

Odpoledne našli policisté ve vlaku u olomouckého nádraží podezřelý batoh. Po dobu pyrotechnické prohlídky zastavili dopavu na trati. Výbušninu v zavazadle ale nakonec nenašli.

Vlaky v Olomouci zastavil nález podezřelého batohu. Bomba v něm nebyla

Číst článek

Policisté po anonymovi dál pátrají. Viníkovi hrozí v tomto případě až pět let vězení. „Policisté pátrají po pachateli této výhrůžky. V současné době policie disponuje takovými metodami, díky kterým jsme schopni odhalit i anonymní pisatele. Věříme, že se nám i v tomto případě podaří,“ doplnila Janovská.

Vlaky podle informací na webech dopravců nabíraly kvůli prohlídkám zpoždění mezi 30 až 300 minutami. Nejméně čtyřhodinové zpoždění nabral například spoj z Prahy do Košic.

Cestu to zkomplikovalo například panu Davidovi, který potřeboval dojet z Bohumína do Prahy, aby stihl letadlo do Anglie.

„Doufám, že to stihnu. Mám ještě hodinu rezervu, jestli se to ale ještě natáhne, tak to bude průšvih. Musel bych si koupit novou letenku a byly by s tím jen starosti,“ popsal.

Anonym nahlásil bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Obě společnosti už připravují pro cestující odškodnění. Společnost Leo Express chce zaplatit škodu všem, kterých se dotklo víc než 60minutové zpoždění. Částečnou kompenzaci dostanou i cestující Regio Jetu, kteří jeli mezinárodním spojem z Prahy na Slovensko.

Postižení soukromí dopravci Leo Express a RegioJet provozují v Česku osobní dálkovou dopravu a konkurují v ní státnímu dopravci, Českým drahám. Jezdí převážně na trati z Prahy na Ostravsko, každý z nich také provozuje jeden pár vlaků z Prahy do Starého Města u Uherského Hradiště.

Anonym nahlásil bombu ve vlacích RegioJetu a Leo Expressu. Policie spoje zastavuje ve stanicích a prohledává je | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme