V Česku začala chřipková epidemie, nemocní přibývají ve všech krajích

Česko je na počátku chřipkové epidemie. Nemocné hlásí všechny kraje a nakažených stále přibývá. Největší nárůst je v Zlínském kraji. Epidemiologové přitom očekávají další zvyšování počtu nemocných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku.

Češi marodí častěji než dřív. Podle statistického úřadu jde zhruba o pětiprocentní nárůst oproti předchozímu roku. | Foto: Fotobanka Pixabay

Jak upozorňuje vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl, chřipka se šíří ve všech regionech rovnoměrně.

„Obecně lze konstatovat, že nejsou žádné dramatické rozdíly mezi jednotlivými oblastmi, je to postupný začátek chřipkové epidemie na území celé České republiky,“ vysvětluje.

V minulém týdnu bylo podle Kynčla hlášeno 1317 nemocných na sto tisíc obyvatel, což je růst o deset a půl procenta oproti týdnu předchozímu.

„Lze očekávat v dalším období ještě určitý nárůst počtu nemocných,“ varuje Kynčl.

V Česku se zatím neobjevily žádné nové mutace chřipky. Všechny zatím identifikované chřipkové viry odpovídají vakcinálním. To znamená, že ten, kdo se nechal očkovat, by měl být chráněn.

„Možná trochu odlišné je to, že vedle sebe cirkuluje několik chřipkových virů, ale odpovídají vakcinálním, čili není tady nějaký nečekaný vývoj,“ dodává Kynčl.

Chřipka může být nebezpečná

Proti chřipce se navíc dá očkovat i na počátku nebo v průběhu chřipkové epidemie, lidé ale musejí počítat s tím, že ochrana vůči onemocnění nastoupí zhruba za deset až čtrnáct dní. Tak dlouho totiž trvá vytvoření protilátek.

Chřipka je riziková hlavně pro starší osoby, případně lidi s chronickým onemocněním. V ojedinělých případech může ale vést k úmrtí i u zdravého dospělého člověka nebo dítěte.

„Chřipka může mít závažné komplikace a to je i důvod, proč pokud onemocním chřipkou, měl bych se jít takzvaně vyležet, tedy dodržovat klid, aby byla možnost uzdravení ,“ doporučuje Kynčl.

Vojtěch Bidrman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme