Na první pohled nelze technický doping odhalit, říká k cyklokrosařské kauze odborník

Cyklistika řeší první případ technologického dopingu. O víkendu našli komisaři v kole jedné ze závodnic při mistrovství světa v cyklokrosu motorek. Díky němu si měla devatenáctiletá Belgičanka Femke van den Driesscheová pomáhat k lepším výkonům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v cyklokrosu v Belgickém Zolderu (ilustrační foto)

Mistrovství světa v cyklokrosu v Belgickém Zolderu (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

V roce 2010 byly fanouškům podezřelé výkony švýcarského časovkáře Fabiana Cancellary. Jeho zrychlení bylo až neuvěřitelné, ale technologický doping u něj nikdo nikdy neprokázal. V případě aktuální cyklokrosařské kauzy je tomu však jinak.

„Nechci o tom říkat něco víc, protože jde o případ, který předáme naší disciplinární komisi. Ale ano, je naprosto jasné, že máme podezření na technologický podvod. Našli jsme v kole motorek. To nemusíme tajit. Ale to další, jak se to stalo a v jakých souvislostech, to už necháme na naší disciplinární komisi,“ říká ke skandálu šéf Mezinárodní cyklistické unie Brian Cookson.

Přehrát

00:00 / 00:00

S cyklistickým rozhodčím o cyklokrosařské kauze, která se týká použití technologického dopingu, hovořil reportér ČRo Martin Charvát

I když se může zdát, že motorek v kole najdete snadněji, než u sportovce dopingovou látku, podle mezinárodního rozhodčího Milana Dvorščíka tomu tak není.

Situaci přirovnává k počítačům, které mohou mít v současnosti už naprosto minimální rozměry a stejně tak i jakákoliv forma technologického dopingu.

„Na první pohled amatér ani profesionál tuto skutečnost nezjistí. Všechno je zamaskované a je to uvnitř kola, které kvůli tomu není ani o moc těžší,“ vysvětluje Dvorščík.

Miniaturní motorek sice nepohání kolo sám, ale ve sportu, kde rozhodují velmi malé rozdíly, je jakákoliv pomocná síla obrovskou výhodou.

„Je to prostě taková pomoc, že i bývalý, asi 45letý, vítěz Giro di Italia prohlásil: 'Dejte mi takové kolo na Giro a já vám ho znova vyhraju.' Já sám osobně tu výhodu posoudit nemohu, ale určitě bude podstatná a velká,“ dodává mezinárodní rozhodčí.

Martin Charvát, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme