Praha jako poslední vyhlásí kotlíkové dotace. Mezi zájemce rozdělí 23,7 milionu korun

Praha jako poslední z krajů vyhlásí takzvané kotlíkové dotace. Mezi zájemce rozdělí celkem 23,7 milionu korun. Za tuto částku se dá koupit nejméně 160 kotlů. Žadatel může získat až 150 tisíc korun, což je 85 procent nákladů na pořízení nového a ekologičtějšího vytápění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na krajském úřadě čekaly na kotlíkové dotace stovky lidí, fronta ale ráno ubývala rychle

Na krajském úřadě čekaly na kotlíkové dotace stovky lidí, fronta ale ráno ubývala rychle | Foto: Honza Ptáček

Šanci získat takzvanou kotlíkovou dotaci mají v Praze pouze majitelé rodinných domů, kteří dosud topí kotli nebo kamny nesplňujícími třetí emisní třídu. Nové vytápění pak musí mít nejvyšší emisní třídu pět.

Další podmínkou je energetická náročnost domu, která by neměla být horší než C. Majitel jinak musí 20 tisíc korun z přiznané dotace použít na úpravy, které energetickou náročnost sníží. Může například vyměnit okna.

Magistrát zatím nezveřejnil přesné datum, odkdy mohou zájemci o takzvané kotlíkové dotace žádat. Pravděpodobně to ale bude koncem února nebo začátkem března. Žádosti budou muset lidé přinést osobně do Škodova paláce na Jungmannově náměstí.

Kotlíkové dotace mají pomoci zlepšit čistotu ovzduší v dané oblasti. V hlavním městě je větší koncentrace domů, které využívají staré kotle na pevná paliva, například v Suchdole, Řeporyjích nebo Slivenci.

Veronika Neprašová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme