Mezi novomanželi je stále populárnější vypouštění holubů. Na svatbu si je lze pronajmout

Pronajmout se dá leccos. Dokonce i dvojice poštovních holubů. Tuhle na první pohled nepraktickou službu využívají hlavně svatebčané. Párek sněhobílých ptáků, které vypustí po obřadu, by měl podle tradice nevěstě a ženichovi zajistit trvalé manželství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vystavení holubi na výstavě Náš chovatel

Vystavení holubi na výstavě Náš chovatel | Foto: Michal Trnka

Jan Bukva chová poštovní holuby už od dětství, koníčka zdědil po svém otci. S pronajímáním holubů na svatby začal asi před dvěma roky.

„Manželka řekla, že holubi už dál nebudou ujídat z rodinného rozpočtu a musí si na sebe vydělat,“ říká Bukva.

Za párek holubů zaplatí svatebčané několik tisíc korun. Aby byl holub ve formě, musí mít kvalitní krmivo, vitamíny i očkování. Od mala musí trénovat, aby se vždy vrátil ze svatby nebo z jiné akce zpátky k chovateli.

Přehrát

00:00 / 00:00

I svatební holubi se dají pronajmout. S jejich chovatelem natáčela Eva Rajlichová

Nejdál půjčoval pan Bukva své bílé svěřence na svatbu do severní Itálie. Občas ale i o cvičeného holuba přijde.

„Ze svateb se nám za poslední dva roky neztratil žádný holub. Ale musím přiznat, že z nácviků, kde se holoubci učí létat zpátky, ztráty jsou. Částečné ztráty jsou i od přírodních predátorů, což je například krahujec nebo jestřáb,“ vysvětluje holubář.

Výjimkou nejsou ani hromadné objednávky - třeba padesát holubů si objednal jeden sportovní tým na zahájení sezony. Většinu objednávek ale představují svatby.

Zvyk původem snad z Francie nebo Itálie je prý v Česku čím dál oblíbenější. Novomanželům by vypuštění páru bílých holubů mělo zajistit vzájemnou věrnost a lásku.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme