Na pokraji chudoby žije 1,5 milionu Čechů. Většinu potápí dluhy

Stále více lidí žije v Česku na hranici chudoby. A to kvůli dluhům. Upozorňuje na to průzkum Charity České republiky, který humanitární organizace udělala mezi svými pracovníky. Podle nich zadlužení Češi nezvládají splácet půjčky. Nemají pak peníze na jídlo ani na bydlení. Poslední data ukazují, že na pokraji chudoby žije jeden a půl milionu lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi

bydlení pro sociálně slabé v Třešťi | Foto: Filip Jandourek

„Teď mám byt 2+1, nájem 8000. Na to nám hmotná nouze přispívá 5000,“ popisuje matka pěti dětí Lucie. Jenže byt je v jihlavském azylovém domě, kde může s dětmi zůstat pouze rok, a tak bude brzy hledat jiné bydlení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přibývá lidí, kteří se kvůli dluhům dostávají do problémů. Nemají peníze na bydlení, jídlo nebo oblečení. Natáčela o tom Iveta Vávrová

Nemůže ale sehnat práci, je proto odkázaná na sociální dávky. S pěti dětmi však jen těžko našetří na několikatisícovou kauci potřebnou na pronájem komerčního bytu.

„Pro pětičlennou rodinu nám zůstává životní minimum 7000 korun,“ říká Lucie.

„Prvotní příčina je špatná finanční gramotnost. Zároveň můžeme hovořit o nepříznivé sociální situaci, záleží na tom, jak rychle se z ní lidé dostanou. Celoevropsky ohroženou skupinou jsou samoživitelé, kteří nedosáhnou na příjem, na který mají nárok – tedy na výživné,“ upozorňuje Lucie Benešová z Charity České republiky.

Stát od ledna zvýšil minimální mzdu, která je teď 9900 korun hrubého, pro člověka s invalidním důchodem 9300. Tato částka ale nemusí lidi k práci motivovat.

„Je to poměrně málo peněz. Zvlášť když vezmeme v úvahu, že minimální mzdu pobírá 6 % populace, dotýká se to mnoha lidí. V celé Evropě se setkáváme fenoménem chudoby pracujících. Je frustrující, když pracujete a nevyděláte si ani na základní potřeby,“ vysvětluje analytička.

Sociální pracovníci tak volají po dalším zvýšení minimální mzdy. Představa Charity ČR je 12 tisíc korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Ranního interview byla analytička Charity ČR Lucie Benešová

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce letos prosadit zákon o sociálním bydlení, který by obcím nařídil vybudovat byty pro sociálně slabé, říká šéfka resortu Michaela Marksová z ČSSD:

„Bude zavazovat obce k tomu, aby byly měly. Ale bude na rozhodnutí obcí, jak si to zařídí. Zda poskytnou svůj bytový fond. Některé možná zvolí cestu i nové výstavby.“

Charita považuje zákon o sociálním bydlení za stěžějní. „Vidíme v něm velký potenciál. Prvotní je prevence, tedy aby lidé neztráceli bydlení. V současné době jsme svědky bujaré šedé zóny, byznysu s chudobou. Je důležité i tomuto byznysu předcházet,“ věří Lucie Benešová.

Ministerstvo by mělo zákon předložit vládě do poloviny letošního roku.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme