Cruz zvítězil v nominačním souboji republikánů v Iowě, mezi demokraty těsně vede Clintonová

Miliardář Donald Trump (24 procent) utrpěl porážku v prvním republikánském stranickém hlasování v americké Iowě. Největší podporu republikánských voličů získal senátor Ted Cruz (28 procent). Jen o procento za Trumpem skončil floridský senátor Marco Rubio, který naopak získal mnohem větší podporu, než mu odhady předpovídaly. V Demokratické straně skončilo hlasování nerozhodně, Hillary Clintonovou a Bernieho Sanderse dělí několik desetin procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Ted Cruz vyhrál první republikánské stranické hlasování v Iowě

Senátor Ted Cruz vyhrál první republikánské stranické hlasování v Iowě | Zdroj: Reuters

Bývalá ministryně zahraničí skončila s náskokem pouhých dvou desetin procenta před svým rivalem Bernie Sandersem. I přesto ale Hillary Clintonové, jak prohlásila, spadl kámen ze srdce. Právě tady v Iowě v roce 2008 prohrála boj s budoucím prezidentem Barackem Obamou.

Bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, který v pondělních stranických volebních shromážděních získal jenom malou podporu, mezitím oznámil, že boj o republikánskou prezidentskou nominaci přerušuje. Podobný krok učinil Martin O'Malley z tábora demokratů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ted Cruz vyhrál první republikánské stranické hlasování v Iowě. U demokratů jsou výsledky zatím nerozhodné. Více od Lenky Kabrhelové

Všichni politici už ke svým stoupencům promluvili. Hillary Clintonová poděkovala voličům za podporu, poblahopřála konkurentům a řekla, že se těší na to, až se senátorem Sandersem povedou další debatu o tom, kam mají Spojené státy směřovat.

Podle Bernieho Sanderse je výsledek jasným signálem k politikům, médiím i finančním kruhům. Lidé podle něho chtějí vést politiku jinak, chtějí férovější podmínky. Znovu zmiňoval financování politického boje, které je podle něj nespravedlivé a manipuluje politický souboj.

Americké primárky v Iowě 2016 | Foto: Filip Harzer

Realitní magnát Donald Trump řekl, že je druhým místem poctěn, a svému soupeři Cruzovi pogratuloval. Stále je ale přesvědčen, že v boji o republikánskou nominaci na úřad prezidenta vyhraje, porazí svého demokratického vyzyvatele a nakonec se dostane do Bílého domu.

Hillary Clintonová vede těsně před Berniem Sandersem | Foto: Reuters

"Dnešek je vítězstvím pro odvážné konzervativce po celé Iowě a v celé této skvělé zemi," uvedl druhý Cruz. S velkým potleskem se setkal třetí v pořadí Marco Rubio, který lidem poděkoval za důvěru. Téměř nikdo mu nedával šanci, že by se mohl vyšvihnout výše.

Výběrem demokratických a republikánských favoritů pro souboj o křeslo prezidenta USA v Iowě se rozběhl několikaměsíční maraton primárek a volebních shromáždění, který vyústí ve finální volbu hlavy státu ke konci tohoto roku.

Klikatá cesta do Bílého domu začíná primárkami v Iowě. Proč jsou tak důležité?

Číst článek

Výběr uchazečů do souboje o Bílý dům má v USA po složitém historickém vývoji dvojí podobu. Jednou z nich jsou takzvané primárky, druhou stranická volební shromáždění (caucus), což je případ Iowy.

Voliči tu dnes hlasují na 1100 místech v Iowě, hlavně v kostelích, školách a v dalších veřejných prostorách. Nejméně dvě republikánská shromáždění se konají v soukromých domech, jedno demokratické v dostihovém klubu.

S velkým potleskem se mezi svými příznivci setkal třetí v pořadí u repoublikánů Marco Rubio | Foto: Reuters

Volební účast je mezi sympatizanty republikánů podstatně vyšší než v minulých letech. Na mnoha místech, kde straničtí aktivisté shromažďují, se tvořily dlouhé fronty.

Na vítěze čeká povzbuzení do dalšího nominačního boje, na poražené hrozba ústupu a osudné ztráty pozic.

Pro konečný výsledek nominačního souboje je ovšem Iowa důležitá spíše jako výchozí bod celkového klání. Se svým bělošským a nábožensky založeným obyvatelstvem není tento stát typickým vzorkem demografických volebních statistik v USA.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme